genel

Demir eksikliği için tüketilmesi gereken besinler

Abone Ol

Demir, vücut tarafından üretilmeyen ve besinler yoluyla vücudumuza aldığımız bir mineral.Demir içeriği yüksek besinler...

A ve B grubu vitaminlerinden ve çinko, fosfor ve selenyum gibi minerallerden zengin bir besin ögesi olan et ve et ürünleri, demir içeriği yüksek olmakla birlikte kolesterol içeriğinin de yüksek olduğu için dikkatli tüketmek gerek.Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et ve 3 gün balık tüketimi öneriliyor.

Anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahip.Yumurtanın içerisindeki demir oranını arttırmak için, yumurtanın yanına C vitamininden zengin maydanoz, tere, mandalina gibi besinler eklenebilir.Yemekle içilen çay demir emilimini engellediğinden, çayı kahvaltı sonrasına bırakmakta fayda var

Ispanak, pazı, marul, tere, roka, maydanoz, nane gibi yeşil yapraklı sebzelerin demir minerali açısından yüksek.Lifli yapısı sayesinde sindirim kanalını koruyor ve hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor.

A, C, E vitaminlerinden zengin olan kuru baklagiller, lifli yapısı sayesinde sindirim kanalını koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.Uzmanlar 1 porsiyon kuru baklagiller yemeğinde yaklaşık 4 mg demir olduğunu belirtiyor.

Yüksek antioksidan yapısı, vitamin ve mineral içeriği yüksek oluşuyla, kuru meyveler mutfaktan eksik edilmemesi gereken besinler arasında.Ara öğünlerde 1 yemek kaşığı kuru üzüm ve yanında 2 adet ceviz tüketmek kan şekerini dengeliyor.

Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman demir deposuna dönüşüyor.

1 tatlı kaşığı pekmez 1 mg demir içeriyor.Ancak pekmez kalorili bir yiyecek olduğundan porsiyon kontrolü yaparak tüketmekte fayda var.