genel

Dolar ve Brent Petroldeki Dalgalanmalar Sürüyor, Akaryakıt Fiyatları Nasıl Etkilenecek?

Haftanın başında brent petroldeki yüzde 1.3'lük azalış, Suudi Arabistan'ın resmi satış fiyatlarını düşürmesine bağlı olarak gerçekleşti. Bu durum, akaryakıt fiyatları üzerinde olumlu bir etki yaratarak indirim beklentilerini güçlendirdi.

Abone Ol

Henüz motorin ve benzin fiyatlarına dair resmi bir zam veya indirim haberine rastlanmamış olsa da, küresel çapta gözlenen fiyat düşüşü, uzmanlara göre, akaryakıt fiyatlarında olası bir indirim beklentisine neden olabilir.

Suudi Arabistan'ın aldığı karar, rafinericilerin rekabetçi fiyatlar talep etme ihtimalini de beraberinde getirerek bu indirimin dikkat çekici bir boyut kazanmasına sebep oldu.

Ayrıca, dünya genelindeki merkez bankalarının faiz politikalarındaki belirsizlikler ve enflasyonla mücadeledeki politika değişiklikleri, petrol talebi endişelerini artırarak fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Peki güncel akaryakıt fiyatları ne durumda, onlara bir göz atalım: Güncel motorin fiyatları: İstanbul 38.99 TL Ankara 39.63 TL İzmir 39.83 TL

Güncel benzin fiyatları: İstanbul 36.82 TL Ankara 37.45 TL İzmir 37.63 TL

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor? Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor