genel

Dondurulmuş gıdalar besin değeri açısından zengin mi?

Abone Ol

Taze sebze ve meyve sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi. Onları en taze haliyle tüketmek de bir o kadar önemli. Ancak meyve ve sebzelerde besin değeri kaybı, dalından kopartıldığı anda başlıyor ve bunların soframıza kadar olan yolculuğu süresince devam ediyor. Burada akıllara meyve ve sebzeleri taze saklamak için başvurulan dondurma yöntemi geliyor. Peki, en iyi dondurma yöntemi hangisi? Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ cevapladı

Gıdaların besin değerlerini kaybetmeden tüketilmesinde ve sağlıklı bir şekilde saklanmasında en güvenilir yollardan birinin dondurma işlemi olduğunu söyleyen Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dondurulmuş gıda denince ilk akla gelen alışageldiğimiz evde dondurma yöntemi.

Halbuki yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma esnasında meyve ve sebzelerin hücre zarı çatladığı için ürünlerde besin değeri kayıpları maalesef engellemez.

En iyi dondurma işlemi ise aslında marketlerden satın aldığımız dondurulmuş gıdalara uygulanan “Tek Tek Hızlı Dondurma” IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapılandır.

Bu işlemde meyve ve sebzeler -40 derecede şoklanır ve ürünlerin merkez sıcaklığı 5 – 8 dakika gibi kısa bir sürede -18 dereceye düşer.

Bu işlem sayesinde hücre zarı çatlaması engellenir, besin değeri kaybının önüne geçilir.

Böylelikle hiçbir koruyucu maddeye gerek olmadan meyve sebzeler, besin değerini raf ömrü süresince güvenle koruyor.

Besin değeri tazelerden bile daha yüksek çünkü... Hatta yapılan bilimsel araştırmalar, dondurulmuş meyve ve sebzelerdeki besin değerinin tazelerden bile daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çünkü taze ürünler, tarladan sofraya ulaştığı süre içerisinde besin değerinin bir kısmını kaybetmiş oluyor."