genel

Dünyanın en uzun 10 köprüsü

Abone Ol

Büyük bir titizlikle yapılan bu köprülerin her birinin ayrı bir özelliği bulunuyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın en uzun köprülerini merak ediyor musunuz? İşte o köprüler...

Danyang, Kunshan Grand Köprüsü, Çin 164,8 km uzunluğu ile Guinness dünya rekoruna sahiptir. Jiangsu, Şangay ve Nankin köprünün bulunduğu güzergahta yer almaktadır. 8.5 milyar dolara mal olmuştur.

Tianjin Grand Köprüsü, Çin Bu köprü, 2011’de Guinness rekorlarında, dünyanın en uzun 2. köprüsü olarak yer almıştır. Uzunluğu 113.700 metredir. 2006 yılında başlanan köprünün yapımı, 2010 yılında tamamlanmıştır.

Qingdao Haiwan Köprüsü, Çin Çin’de bulunmaktadır. Yapımı 4 yıl süren köprünün uzunluğu 42,58 kmdir ve yapımı için 1,5 milyar dolar harcanmıştır. Doğal afetler karşısında yıkılmaması için 5 bin tane ayağı bulunur.

Manchac Swamp Köprüsü, ABD Dünyanın su üzerindeki en uzun köprüleri arasındadır. Louisiana ve St. John the Baptist Parish arasında olan bu köprünün uzunluğu 36.60 km’dir. Yüksekliği 15 m’dir. Maliyeti ise 7.000.000 dolar’dır.

Lake Pontchartrain Causeway, ABD Manzarası insanı ürküten bu köprü, Louisiana eyaletinde bulunuyor. İki köprüden oluşmaktadır. Birinin uzunluğu 38,422 km diğerinin ise 38,352 km’dir.

Hangzhou Körfezi Köprüsü, Çin Çin’in doğusunda yer alan bu köprü; Ningbo ve Jiaxing şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Toplam uzunluğu 35. 5 km’dir.

Donghai Köprüsü, Çin 670 ayak üzerine inşa edilen köprü, dünyanın en uzun asma germe köprüleri arasında yer almaktadır. Şangay ve Yangshan Port güzergahında hizmet veren köprü 32,5 km uzunluğa sahiptir.

Chesapeake Körfezi Köprüsü, ABD Sudan yüksekliği 23 metre olan bu köprü, Amerika’nın Virginia şehrinde bulunur. İlk köprünün uzunluğu 28,3 km iken ikinci köprünün uzunluğu ise 12,9 km’dir.

Kral Fahd Köprüsü, Suudi Arabistan 25 km uzunluğa sahip olan bu köprü Suudi Arabistan’da bulunuyor ve King Fahd Causeway ile Bahreyn şehirlerini birbirine bağlamaktadır.

Vasco da Gama Köprüsü, Portekiz Köprünün yapımında 4 mimar çalışmıştır.Portekiz’in başkenti Lizbon’da bulunur. Tejo nehri üzerinden geçer ve uzunluğu 17,2 km’dir. Sudan yüksekliği ise 45 m’dir. Sacavém ve Alcochete şehirlerini birbirlerine bağlamaktadır.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye İstanbul’daki 3. köprümüzdür ve dünyanın en büyük asma köprüleri arasında bulunmaktadır. Toplam 10 şeritten oluşan bu köprünün yapımına 2013 yılında başlanmıştır. 2016 senesinde kullanıma açılmıştır. Dünyanın en geniş köprüsü unvanına sahip olan bu köprünün genişliği 59 m’dir. Toplam uzunluğu ise 2,614 metredir. Denizden yüksekliği 320 m’dir.