genel

Duruş bozukluğunun sebep olduğu şaşırtıcı sorunlar..

Abone Ol

Bel, sırt ve boyun sorunları duruş bozukluğu olan insanlarda oldukça sık görülür. Kötü duruşu olan insanlarda, dengesizlik, baş ağrısı ve nefes alma zorlukları gibi daha pek çok şey görülür. Kötü duruş aynı zamanda ruh halini, uyku sağlığını, yorgunluk ve dinç olup olmamayı ve çene eklemi sorunlarına da sebep olur. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.

1. İnkontinans (idrar kaçırma): Kötü duruş stres inkontinansı sıklığını artırır. İnkontinans özellikle kadınlarda gülmek ve öksürmekle veya sıkışıldığında idrar kaçırılmasına sebep olur. İnsanların mesane, bağırsak ve komşu organlarını destekleyen pelvik taban kasları ve yumuşak dokuları kötü duruştan etkilenir. Sarkık karın mesaneye baskı yapan karın basıncını arttırır. Kötü pozisyon ayrıca pelvik taban kaslarının bu basınca karşı tutma yeteneğini de azaltır.

Kötü duruşla ilgili diğer üç sorun gerçekten şaşırtıcıdır.

2. Kabızlık: Tuvalette kötü duruş (dizleriniz kalçalardan daha alçakta durması, kamburluk) kabızlığı artırabilir. Bu pozisyon anusu bir şekilde kapatır ve karın kaslarının barsak hareketlerine yardımcı olmasını zorlaştırır. Kabızlık, haftada üçten az bağırsak hareketi ile karakterizedir; sert, kuru gaita; bağırsakları hareket ettirmek için zorlanma ve defakasyonda (dışkılama) demektir.

3. Mide yanması ve sindirimin yavaşlaması: Sarkık ve gevşek duruş, asit reflü nedeniyle oluşan mide yanmasını tetikleyebilir (mide asidi yemek borusuna geri döndüğünde). Slouching (gevşek duruş, hımbıllık), mide asidini ters yönde zorlayabilen karın üzerinde baskı yapar