genel

Düşündüğünüzden çok daha fazla şeker içeren 7 popüler yiyecek..

Abone Ol

Uzmanlar günlük olarak tüketilmesi gereken şeker miktarını erkekler için 36 gram, kadınlar için de 24 gram olarak belirtiyor. Peki, bir kutu gazlı içeceğin yaklaşık 40 gram şeker içerdiğini biliyor muydunuz? Evet, herkes gazlı içeceklerin yüksek şeker içerdiğini bilir ancak birçok kişi bir paket hazır çorbanın porsiyon başına 20 gram şeker içerebileceğini ya da en sevdiği elma suyunun şekersiz olarak etiketlenmiş olsa bile bardak başına yaklaşık 25 gram şeker içerdiğinin farkında değildir. İşte ilk bakışta tahmin edilmese bile iyice araştırıldığında gizli şeker deposu olarak sayılabilecek 7 popüler yiyecek..

1. Hazır çorba Marketten aldığınız ve besleyici bir kombinasyon olduğunu düşündüğünüz hazır çorbalar konusunda dikkatli olmalısınız.Bu ürünlerin içeriğine tek tek baktığınızda tek bir paketindeki şeker içeriğinin aslında tüm gerekli günlük şeker alımınızı karşılayabileceğini fark edeceksiniz. Bu, özellikle domateslerin asitliğini dengelemek için şekerin kullanıldığı domates bazlı soslarda da yaygındır.

2. Az yağlı yoğurt Az yağlı yiyecekler, daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeye çalışanlar için cazip gelse de hepsi sağlık için daha faydalı değildir.Özellikle de yoğurt söz konusuysa… Bir porsiyon tam yağlı sade yoğurt 4,7 gram şeker içerirken bir porsiyon diyet sade yoğurt 6 ila 12 gram şeker içerebilir. Az yağlı seçeneklerde şeker ilavesi, yağdan kaynaklanan lezzet ve kıvam kaybını telafi etmek için kullanılır . Birçok az yağlı ve aromalı yoğurt, sakkaroz veya yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi sağlıksız tatlandırıcı çeşitleri içerebilir.

3. Yağsız salata sosu Yoğurt gibi daha az yağ ve kalori içeren salata sosları da yüksek miktarda şeker içerebilir. En sevdiğiniz salata sosundan sadece 2 yemek kaşığı kullanarak vücudunuza yaklaşık 7 ila 10 gram fazladan yağ alabilirsiniz.Bu nedenle uzmanlar, ilave şeker, koruyucu madde veya diğer sağlıksız bileşenler olmadığından emin olmak için evde kendi salata sosunuzu yapmanızı öneriyor. Evde kolayca yapabileceğiniz sağlıklı bir salata sosu, 3 malzemeden oluşan bir salata sosudur: Zeytinyağı, 2 ölçü sirke, biraz tuz ve karabiber.

4. Ketçap Bu şişelenmiş sos, dünyadaki en popüler çeşnilerden biri. Tatlı ve acı gibi çeşitlerinin bulunduğu ketçap, en çok fast food yiyeceklerden hamburger ve patates kızartması için dip sos olarak tüm dünyada bolca tüketiliyor.Ancak bu sadece domates içerdiğini düşündüğünüz masum kırmızı sostan tek bir çorba kaşığı tüketmek, 1 küp şeker yemeye neredeyse eşdeğer. Yemek kaşığı başına yaklaşık 4 gram şeker ketçap, obezite ve kalp hastalığına yol açabilen ciddi miktarlarda yüksek fruktozlu mısır şurubu içeriyor.

5. Fıstık ezmesi Fıstık ezmesi, popüler bir protein kaynağıdır. Doğal fıstık ezmesi türleri çok az şeker içerirken veya hiç şeker içermezken birçok ticari çeşidi sağlıksız yağlar ve ilave şekerlerle doludur.Bazı fıstık ezmesi çeşitleri 2 yemek kaşığı başına 8 grama kadar şeker içerebilir. Diyetisyenler, hangilerinin en doğal ve sağlıklı olduğunu görebilmeniz için fıstık ezmesinin içerik etiketlerini okumanızı öneriyor.

6. Patates cipsi En sevdiğiniz patates cipsinin bir paketi yaklaşık %3-%5 şeker içerebilir. Bu özellikle barbekü, tatlı mısır cipsi gibi aromalı cipslerde yaygındır. Yani vücudunuza aldığınız şeker miktarı kaç tane cips yediğinize bağlı olarak değişir.Örneğin 15 barbekü aromalı patates cipsi 2 gram şeker içerir. Cipsler ayrıca vücudunuzun glikoz adı verilen bir şeker formuna dönüştürdüğü karbonhidratlar bakımından da tehlikelidir. Beslenme uzmanları, kronik hastalıkları önlemek için cips gibi abur cuburların az miktarda yenmesini tavsiye ediyor.

7. Kuru meyve Kuru meyve, sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Tazelerine benzer şekilde vitaminler, lifler ve antioksidanlar açısından zengindirler.Bununla birlikte meyveler kurutulduğunda su içeriği yok edilir, tüm şekerler buruşmuş meyveye sıkıştırılarak bırakılır ve bu da onları doğal şekeri açısından çok yüksek bir besin haline getirir.