genel

Elektrik faturaları düşecek mi, indirim olacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan elektrik fiyatları hakkında açıklama

Elektrik indirimi olacak mı, sorusu Kabine Toplantısı ile gündemde yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı bugün başladı. Elektrik faturalarında indirim ve yeni düzenleme kararı için gözler kritik toplantıdan çıkacak kararlara çevrildi. Kritik toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "210 kw saate kadarki düşük tarife ve üzerindeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımızca vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir." dedi.

Abone Ol

16 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşecek kabine toplantısında önemli gündem maddelerinden biri elektrik faturalarındaki destek oldu. Elektrik faturalarında indirim ve yeni düzenleme kararını merakla bekleyen vatandaşlar, kabine toplantısının sona ermesini beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan elektrik tarifelerine düzenleme yapılacağını duyurdu. Öte yandan Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi elektrik faturaları düzenlemesi için konuşulan alternatifleri köşesine taşımıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi; Geçtiğimiz Kabine toplantısında 150 kw olan en düşük tarife dilimini 210 kw'a yükseltmiştik. Ocak ayı itibarıyla tüketicilerin yüzde 64'ünün düşük tarifeden faydalandığını görülmektedir. Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızı daha da rahatlatacak yeni adımların kararını aldık. 210 kw saate kadarki düşük tarife ve üzerindeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımızca vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacak. STK'ların elektriği ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecek.Elektrik desteğinde 2.1 milyon hane olan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz.

1. Alternatiflerden biri KDV indirimi Gıdada yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğü gibi elektrikte de yüzde 18 olan KDV oranının indirilmesi gündemde. Ancak bu ticari işletmeler ile sanayi için değil, daha çok konutlar için öneriliyor. 2. Konutlardaki indirimli tarifenin 240 kilovat saate yükseltilmesi. Konutlardaki indirimli tarife oranı 150 kilovat saatten 210 kilovat saate çıkarılmıştı. Bu günlük olarak 7 kilovat saate denk geliyordu. Bunun günlük 8 kilovat saate, aylık ise 240 kilovat saate yükseltilmesi de alternatifler arasında yer alıyor. KÜÇÜK İŞLETMELERE KADEMELİ TARİFE Ticari işletmelerin elektrik faturaları can yakıyor. O nedenle kabine toplantısında ele alınacak konuların başında özellikle de orta halli esnafın yüksek gelen elektrik faturalarının desteklenmesi konusu geliyor. Büyük işletmelerden ziyade bakkal, manav, kasap, berber, kuaför, lokanta, kahvehane gibi küçük işletmelerin üzerinde duruluyor. Bu işletmelerin belirlenmesinde ciro mu yoksa elektrik tüketim oranları mı esas alınacak diye bir tartışma söz konusuydu. Belli oranda elektrik tüketim oranlarının esas alınması eğilimi ağır basıyor. Örneğin: 1000 kilovat saate kadar olanlara indirimli tarife, 2000 kilovat saate kadar olanlara ayrı tarife, 3000 bin kilovat saat ve üzeri olanlara ise farklı tarife uygulanması gibi. DAĞITIM BEDELİNDE İNDİRİM Bir alternatif de dağıtım şirketlerinin dağıtım bedellerinde indirim yapması yönünde. Meskenlerde ve küçük işletmelerde dağıtım şirketlerinin indirim yapması da alternatifler arasında yer alıyor. Dağıtım şirketlerinin maliyetlerinin dengelenmesi için de EÜAŞ’den firmalara verilen oranın yükseltilmesi gündemde.

AİLE BAKANLIĞI’NIN KATKISI Aile Bakanlığı tarafından düzenli olarak sosyal yardım alan 2 milyonu aşkın ailenin elektrik faturalarının ödenmesinde destek sağlanıyor. Aile Bakanlığı geçen yıl birey sayısına göre 137.33 TL olan elektrik tüketim desteğinin üst limit tutarını 206 liraya çıkarmıştı. Elektrik üretim desteği hanelerde bulunan birey sayısına göre farklılık arz ediyor. Aile Bakanlığı’nın destek verdiği aile sayısını arttırması da alternatifler arasında yer alıyor. CEMEVLERİ, VAKIFLAR VE DERNEKLER Bu arada elektrik faturaları yüksek gelen cemevleri, vakıflar ve derneklerle ilgili çalışma gündemde. Ticari işletme kapsamında abonelikleri yapılan cemevleri, dernekler ve vakıfların mesken ya da meskene çok yakın bir tarife üzerinden ücretlendirilmesi üzerinde duruluyor.