Emekli Maaşları ve İşveren Primleri Artıyor! EYT Teşviki Kaldırılıyor mu?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, emekli maaşlarının en az 12.500 TL olması ve işverenlerin ödeyeceği sigorta prim oranlarının artırılmasını dair düzenleme geliyor
Abone Ol
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, emekli maaşlarının en az 12.500 TL olmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyor.
Aynı zamanda, teklif işverenleri ilgilendiren iki önemli düzenleme daha barındırıyor.
Sigorta prim oranları
Mecliste ilk yedi maddesi kabul edilen teklifin önümüzdeki hafta kabul edilip Çarşamba gününe kadar Resmi Gazete’de yayımlanması durumunda, Ağustos ayından itibaren işverenler için işçi çalıştırma maliyetleri artacak.
İşverenler, işçilerin sigorta primlerini SGK’ya aktarmakla yükümlüdür. Her ay, işverenler işçilerin sigorta primlerini öderler. Bu primler, çalışanların brüt maaşlarından kesilerek sigortalı payı olarak ve işveren payı olarak brüt maaşa eklenerek ödenir.
Bu nedenle, işçinin brüt maaşına ek olarak ödenen bu primler, işverenin işçiye olan maliyetini oluşturur.
İşverenler, işçilerin brüt maaşlarından toplamda %15 oranında prim kesip SGK’ya aktarırken, yine brüt maaşlar üzerinden %22,5 oranında işveren primi öderler. Primlerini düzenli ödeyen işverenler için uygulanan 5 puanlık teşvikle bu oran %17,5’e düşer.
Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı tamamen işveren tarafından ödenmektedir. Şu anda %2 olan bu oran, yeni düzenlemeyle %2,25'e çıkarılacak. Düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten sonraki ayın başında yürürlüğe girecek.
Eğer Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bu ay yasalaşır ve yayımlanırsa, ağustos ayından itibaren işverenler %2,25 oranında kısa vadeli sigorta primi ödeyecekler. Bu, işverenler için asgari ücrette 50 TL, diğer ücret seviyelerinde ise brüt ücretin %0,25’i kadar ek maliyet getirecek. Örneğin, sigorta primine esas kazancı 80.000 TL olan bir işçi için işveren şu anda 1.600 TL kısa vadeli sigorta primi öderken, düzenleme sonrası bu rakam 1.800 TL’ye çıkacak. Bu da 200 TL ek maliyet anlamına geliyor.
Geçen yıl mart ayında EYT düzenlemesi yürürlüğe girerken, işverenlerin nitelikli iş gücünü kaybetmemesi için bir teşvik de getirilmişti. Bu teşvik, yalnızca EYT kapsamında olup yaş şartını tamamlamadan emekli olan ve aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçiler için geçerliydi. İşverenler bu işçiler için 5 puanlık prim indirimi alıyordu. Ancak, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştıktan sonra bu teşvik kaldırılacak.
Şu anda, emekli bir işçi için işveren %22,5 sosyal güvenlik destek primi ve %2 kısa vadeli sigorta primi ödüyor. Toplamda %24,5 olan bu prim oranı, 5 puanlık teşvikle %19,5’e düşüyordu ve böylece emekli olmayan işçi için ödenen %17,5 işveren primi ile arasındaki fark sadece 2 puan oluyordu. Ancak, bu teşvik yalnızca EYT'liler için geçerli olduğu ve yaş şartını tamamlamayan EYT'lilerin faydalanabildiği için kaldırılacak.
EYT'lilere uygulanan teşvikin kaldırılması, asgari ücret üzerinden çalışan bir EYT'li emekli için işverene 1.050 TL ek maliyet getirecek. Bu durum, EYT'lilerin aynı işyerinde çalışmaya devam etmelerini zorlaştırabileceği gibi, kayıt dışı istihdam riskini de artırabilir.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.