genel

Emekli olmak isteyenlere müjde! 11 bin TL eksik borçlanarak emekliliğinizi öne çekebilirsiniz…

Erken emekli olmak isteyenler için fırsat. Yeni asgari ücret tarifesi ile birlikte 1 Ocak 2022 itibari ile yurtdışı ve askerlik borçlanmasının maliyeti artıyor. Erken emekli olmak isteyenlerin maliyet artışından olumsuz etkilenmemesi için son bir hafta.2022’den önce borçlananlar çocuk için 11.000 TL askerlik içinse 8200 TL daha az para ödeyecek.

Abone Ol

1 Ocak 2022 tarihinden önce hizmet borçlanması ile emeklilikte ödenmesi gereken pirim gün sayıları öne çekilerek erken emekli olunabilir

Çalışan kadınlar doğum, erkekler askerlik, doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık, avukatlık stajını yapanların staj süreleri, kısmi süreli çalışılan aylara ait eksik süreler borçlanılabiliyor. Borçlanma için ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da yüzde 32'sinin 7.5 katı kadar olup çalışanlar belirdikleri tutar üzerinden borçlanabilir.

EMEKLİLİĞİ ERKENE ÇEKER Borçlanma eksik prim gün sayısına katkı sağlarken emeklilik yaşını etkilemez. Yaşı doldurup prim günü eksik olanların emekliliğini erkene çeker.Çalışan kadınsa doğum borçlanması, erkekse askerlik borçlanması ile emekliliği erkene çekebilir. Kadınlar üç doğum için 6 yıllık süreyi borçlanabiliyor.

Bir doğum için borçlanılacak süre 720 gün olup bu yıl için ödenecek tutar da 27 bin 475 lirayı buluyor. Bu tutar 1 Ocak'ta 38 bin 426 liraya çıkacak. Bu hafta sonuna kadar borçlanmaya giden bir çocuk için yaklaşık 11 bin lira daha az prim ödeyecek.

EMEKLİLİKTE ASKERLİK BORÇLANMASINI KAÇIRMAYIN Er ve erbaş olarak ya da yedek subay okulunda geçen süreler emeklilik için borçlanılabiliyor. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabiliyor.Askerlik borçlanması çalışılmaya başlamadan önceki süre için de yapılabiliyor.Bu yıl için 18 ay askerlik yapılan sürenin tamamı için borçlanmaya gidenler 8200 lira daha az yatıracak.

Yurtdışı borçlanma, doğum, askerlik gibi hizmet borçlanmasıyla sigorta gün sayıları artırılabilir.Bu kapsamda sigorta primlerini borçlanma yoluyla ödeyenler işyerine başvurarak ödedikleri borçlanmaya ilişkin primlerin gelir vergisinden indirilmesini talep edebilir.

Eğitim döneminde yapılan stajlar emekliliğe esas olan uzun vadeli sigorta primi olarak ödenmiyor. Bu nedenli sigorta başlangıcı kabul edilmiyor. Ancak doğum borçlanmasında başlangıç olarak kabul ediliyor. Staj sonrası doğum yapan kadın çalışanlar, tescil şartını yerine getirmiş kabul ediliyor.