genel

Emeklilik Sisteminde Kapsamlı Değişiklik İddiası! İşte Öne Çıkan Üç Tarih

Emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesiyle ilgili iddialar gündemdeyken, SGK Uzmanı Emin Yılmaz, emeklilik yaşı ve prim gün sayısının değişebileceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Emeklilik sisteminin kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve prim gün sayısı ile emeklilik yaşının değişeceği iddiaları gündemi meşgul ediyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, bu konuda açıklamalarda bulundu.

İddialara göre, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yeniden belirlenebilir. Kadınlar için emeklilik yaşı 58'den 60'a, erkekler için ise 60'tan 65'e çıkarılacak. Herkes ödedikleri prim miktarına göre maaş alacak. En düşük emekli maaşı alan ve geçim sıkıntısı çekenlere sosyal yardım desteği verilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti dönüşünde yeni yasama döneminde emeklilik sistemiyle ilgili düzenlemelerin gündeme alınacağını söyledi. Erdoğan, "Biz ölçüyoruz, biçiyoruz. Bu işi ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde nasıl yürütebiliriz buna bakıyoruz. Yeni yasama döneminde inşallah bu konuyu gündeme alacağız" dedi.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz ise TGRT Haber'de yaptığı açıklamalarda, emeklilik yaşıyla ilgili bir değişiklik olacağını düşünmediğini belirtti. Yılmaz, mevcut emeklilik mevzuatına göre üç kritik tarih olduğunu ifade ederek, bu tarihleri şöyle sıraladı:

8 Eylül 1999 Öncesi Bu dönemde, EYT yasasıyla yaş haddinin kaldırıldığı ve prim günleri ile hizmet süresine bağlı olarak yaklaşık 2,5 milyon kişinin emekli olduğu belirtiliyor.

1999-2008 Arası Bu dönemde, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emeklilik ve 7.000 prim günü kriteri geçerli.

2008 Sonrası 2035 yılına kadar 7.200 günü tamamlayanlar için kadınlarda 60, erkeklerde 58 yaş emeklilik yaşı korunuyor. 2045 yılına kadar 7.200 günü dolduranlar için ise emeklilik yaşı 65’e çıkıyor.

Açıklamalarının devamında, tamamlayıcı emeklilik sisteminin devreye gireceğini belirten Yılmaz, bu sistemin Orta Vadeli Program (OVP) ve AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer aldığını hatırlattı. Yılmaz, dar gelirli emeklilere yönelik sosyal desteklerin genişletileceğini ve bu kapsamda 16 bakanlıkla çalışmalar yapılacağını belirterek sözlerini noktaladı.