Emeklilikte eksik prim fırsatı! Son tarih belli oldu
Emekli olmak isteyen milyonları kapsıyor! Erken emeklilik ile ilgili son dakika açıklaması! Son tarih belli oldu. 6 yıla kadar erken emeklilik sağlıyor. Türkiye gündeminde emeklilikle ilgili her geçen gün yeni detaylar konuşulmaya devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından normal şartlara göre sigorta başlangıç tarihi, sigortalılık süresi ve prim, yaş şartları emeklilik için dikkate alınıyor. Bazı durumlarda ise tüm şartları sağlamasına rağmen eksik primler nedeniyle emekli olmayanlar
Abone Ol
Emeklilik ile ilgili son dakika açıklaması! Türkiye'de yaşı dolduğu halde eksik primleri nedeniyle emekli olamayan çok sayıda vatandaş olduğu biliniyor. Bu kişiler için alternatif emeklilik uygulamaları ve borçlanma yöntemleri ile emeklilik fırsatı sunulmaktadır.
Eksik primlerin tamamlanması için ayrıca bankalar tarafından çeşitli SGK emeklilik kredileri verilerek mevcut prim eksiklerinin kapanması sağlanıyor.
Şayet tüm emeklilik şartlarını karşılamasına rağmen primleri eksik olan ve emeklilikten vaz geçenler toplu ödeme alarak yatırılan primlerini geri alabilirler.
Diğer yandan borçlanma yöntemleri kullanılarak emeklilik süresinin geri çekilmesi ve emekli olma hakkının elde edilmesi de sağlanmaktadır. SGK tarafından uygulanan her bir yöntem için farklı şartlar aranmaktadır.
Bağ Kur ve SSK kapsamında çalışan milyonlarca emekli olmak için başvuracakları yöntemleri araştırmaya devam ediyor.
SGK Borçlanma Ödemesi ile 6 Yıl Erken Emeklilik!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) toplu ve taksitli ödeme seçenekleri ile borçlanma yoluna giden vatandaşlar için erken emeklilik fırsatı sunuyor.
Borçlanma yöntemi ile eksik primlerini tamamlamak isteyenler bu sayede 6 yıla kadar erken emeklilik hakkından yararlanabiliyorlar.
Emeklilikte önemli bir detay olan borçlanma yöntemleri arasında özellikle kadın sigortalı çalışanlar için doğum borçlanması cazip fırsatlar sunuyor.
Doğum borçlanması ile 3 çocuğa kadar prim borçlarını toptan ödemek isteyenler, her çocuk için 2 yıl olmak üzere, 3 çocuk için toplamda 2160 gün prim kazanıyor. Bu sayede 6 yıl erken emeklilik mümkün oluyor.
Askerlik borçlanmasında ise 540 güne kadar prim kazanma fırsatı erkek sigortalılara sunulan ödeme yöntemleri arasında yer alıyor.
SGK tarafından benzer borçlanma uygulamaları arsında yurt dışı borçlanması, grev ve lokavta geçen süreler, seçim kanunu kapsamında görevinden istifa edenlerin geçirdikleri süreler ile birçok farklı nedene bağlı olarak borçlanma yoluna gidilebiliyor.
Düşük Prim Borcu Ödemek İçin Son Fırsat!
SGK borçlanma türlerinden herhangi birini kullanarak emeklilik fırsatı elde etmek isteyen vatandaşlar için 31 Aralık son tarih. Bu tarihten sonra yapılacak borçlanmalarda prim borçları yeni asgari cüret oranı üzerinden yapılacağı için prim borcu da artacak.
Askerlik ve doğum borçlanmasının yanı sıra Bağ Kur ihya borçları da dahil olmak üzere birçok kalemde zamlı oranlar üzerinden hesaplama yapılacak.
Bu tarihten sonra başvuranlar yeni hesaplamaya göre askerlik için 7 – 9 bin TL, doğum borçlanması için 11 – 33 bin TL arasında fark ödeyecek.
Öte yandan ucuz emeklilik fırsatını sakın kaçırmayın. Yapılandırmanın yapılacağı son tarih 31 Aralık. Yapılandırılmış prim borcu ödemeleri, e-Devlet’ten veya SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden yapılıyor.
Vergi, SGK prim borcu, trafik cezası başta olmak üzere devlete olan çeşitli borçların yeniden yapılandırılarak peşin ya da taksitle ödenmesine imkan sağlayan ‘7326 sayılı yasa (yapılandırma yasası)’ kapsamında başvurular 30 Eylül’de sona ermişti. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 1 milyon 190 bin kişi, toplam 61 milyar liralık yapılandırma başvurusunda bulunmuştu. Borçluların peşin ödemenin sağladığı avantajlardan yararlanmasıyla 1 milyar 620 milyon liralık tahsilat yapılmıştı.
YASA NELERİ KAPSIYOR?
Kanun kapsamında Nisan 2021 ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş şu prim borçları yapılandırıldı: SGK sigorta primleri,Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve işsizlik sigorta primleri, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları ile Bağkur (4B) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası (canlandırma) halinde doğan alacaklar.
BAĞKUR'LU İÇİN SÜREÇ
Yapılandırma yasası Bağkur’lulara iki yönden avantaj sağlıyor. Birincisi, 30 Nisan 2021 tarihine kadar kuruma olan borçlarının yapılandırılması, ikincisi ise daha önce durdurulan sigortalılık sürelerini ihya etmek isteyenleri kapsıyor. Durdurulan sürelerini ihya (canlandırmak) etmek isteyen ve 30 Nisan 2021 tarihine kadar olan borcunu ödeyecek olan bu kişiler büyük indirim imkanı sağlayan yapılandırma için başvurularını yaptılar. İlk taksit dönemi dönemi olan 30 Kasım’a kadar ihya tutarını toplu olarak yatırarak durdurulan hizmet sürelerini ihya ettiler. 30 Kasım tarihine kadar ihya borcunu ödemeyenlerin yapılandırma hakkı kalmadı.
HAK DEVAM EDİYOR
Fakat, 30 Nisan 2021’e kadar olan borçları için yapılandırma talebinde bulunan Bağkur’lular için ise hak devam ediyor. Bu kişiler peşin ödeme yolunu tercih etmiş ve 30 Kasım 2021 tarihine kadar ödememiş ise 31 Aralık 2021 tarihine kadar 1 aylık yüzde 1.60 oranında geç ödeme zammıyla toplu ödeme yapmaları halinde yapılandırmadan yararlanmaya devam edecek, haklarını kaybetmeyecek. Bir de peşin değil de taksit seçeneği seçen Bağkur’ludan süresi 30 Kasım’da dolan ilk taksit döneminde ödeme yapmayanlar, 31 Aralık 2021 tarihine kadar taleplerini peşine çevirmeleri ve 31 Aralık 2021 tarihine kadar yine 1 aylık yüzde 1.60 oranında geç ödeme zammıyla birlikte toplu ödemelerini yapmaları halinde, yapılandırma hakkından faydalanmış olacaklar.
YÜZDE 70 AVANTAJ VAR
Yapılandırma kapsamındaki borçların gecikme zammı ve cezası ile kanuni faizi silindi. Sadece borcun anaparası yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) baz alınarak enflasyon farkı eklenerek güncellendi. Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, iki taksitle ödemede ise yüzde 50’si silindi. Bu yolla yüzde 60-70 arası avantaj sağlandı. Borçlular, yapılandırma kapsamında ilk taksit ödemelerini 30 Kasım’a kadar yaptılar. İkinci taksitin son ödeme süresi ise 31 Aralık 2021’de bitecek. İlk iki taksit süresinde ödenmezse yapılandırma bozulacak ve getirdiği avantajlar kaybedilecek.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.