genel

Emeklilikte Yüksek Aylık Almanın Püf Noktaları ve Enflasyonun Rolü

Emeklilikte yüksek aylık almanın stratejileri arasında, enflasyonun etkisi ve emeklilik dilekçesinin doğru tarihi seçmenin önemi nedir, bu konuda Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş önemli ipuçları sunuyor.

Abone Ol

Emekli aylıklarının belirlenmesinde kritik faktörler arasında enflasyon ve emeklilik dilekçesinin verildiği tarih bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emekli aylıklarını hesaplarken prime esas kazançları, prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranına odaklandığını belirten Başuzman İsa Karakaş, bu unsurların emekli maaşlarını önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.

Karakaş ayrıca, özel sektör ve kamu çalışanları arasındaki yıl farkına değinerek, dilekçe verme tarihlerinin maaş hesaplamalarındaki önemine vurgu yaptı.

Özel sektör işçilerinin 1 Ocak 2024'ten sonra dilekçe vermesinin avantajlı olabileceğini belirten Karakaş, enflasyonun da emekli aylıklarını etkileyen önemli bir faktör olduğunu dile getirdi.

Enflasyonun yüksek olduğu durumlarda yeni yılda dilekçe vermenin daha avantajlı olabileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, emekli olacak kişilerin kıdem tazminatlarında da değişiklikler olabileceğini ifade etti.

Karakaş, asgari ücretin artması beklentisiyle beraber kıdem tazminatlarında yüzde 50'lik bir artış öngördüğünü belirtti.