genel

Emekliye Refah Payı, Ev Hanımlarına Emeklilik, Güncellenen Bağkur Gün Sayısı.. İşte Açıklanan Yeni Düzenlemeler

Emekli milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar ortaya çıktı. Emeklilere 5 bin liralık ikramiye müjdesinin ardından 85 milyonun hayatına dokunan, ev kadınlarına emeklilik, yeni istihdam fırsatları, çalışma hayatında yeni uygulamalar devreye giriyor. Tek seferlik, dul ve yetimlerin de yararlanacağı 5 bin liralık ikramiye 15 Kasım'dan önce emeklilerin hesabında olacak. Emeklilere sosyal destek projeleri yaşama geçecek, kültür sanat etkinliklerinde indirim yapılacak, kamu yararına çalışma imkanı

Abone Ol

Sosyal güvenlik ve çalışma hayatında devrim niteliğindeki yeni adımlar atıldı. İşte onlardan bazıları şöyle: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ev kadınlarına emeklilik çalışmasını başlattı, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'te bir prim desteğini devlet karşılayacak.

Buna göre, en düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının primi 4292 lira. Devlet bu priminin 1430 lirasını kendi karşılayacak.

Emeklilik yaşı özellikle kadınlarda çocuk sayısı, engelli çocuğun bulunması gibi faktörler dikkate alınarak düzenlenecek.

Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak, emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.

Diğer yenilik ise; Bağ-Kur prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200'e düşürülerek SSK'larla eşitlenecek. Esnaf, tüccarın yararlanacağı düzenlemeyle 5 yıl daha erken emekli olması mümkün olacak.

Yasal düzenlemeyle Bağ-Kur (4B) kapsamına giren işverenlere yönelik istihdam sayısına göre kriterler belli olacak. Bakanlık küçük esnafı, tüccarı daha az primle emekli edecek model üzerinde çalıştığını duyurdu.

Emekli ikramiyesinin detayları belli oldu. Şirket kaydı, şirket ortağı olan Bağ-Kur'dan emekli aylığı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanmayacak. Banka, sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ödeme yapılmayacak.

Dul ve yetim aylığı alanlarda 15 Kasım'daki bu tek seferlik ikramiyeden faydalanacak.

Ayrıca emeklilere sadece mali değil sosyal destekler de sağlanacak. Yerel yönetimlerle imzalanacak protokollerle yeni projeler hayata geçirilmesi planlanıyor. Seyahat, sağlık, kültür ve sanat etkinliklerinden indirimli yararlanmaları sağlanacak. Bakanlık emekliliğe hazırlık programı üzere kamu yaranına çalışma programlarda iş imkanı da sunulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında emekliye enflasyonla birlikte refah payı verileceğini açıklarken yeni yıldaki artış formülü de netleştı. Eylül ayında enflasyon yüzde 4.75, yıllık enflasyon yüzde 61.73 olarak açıklanmıştı. Emekliler, sadece bu üç aylık dönemde refah payı hariç yüzde 25.11 zammı cebine koymuş durumda. Yılsonunda yüzde 65 olarak öngörülen enflasyon tahminine göre yapılacak oransal iyileştirmeyle emekliye zam yüzde 50'ye ulaşmış olacak.

Emeklilere enflasyon farkıyla birlikte refah payı da ekelenecek. Ev kadınlarına emeklilik gelecek ve sigorta priminin üçte birini devlet ödeyecek. Bağ-Kur'lular artık 5 yıl erken emekli olacak. 5 bin liralık ikramiye 15 Kasım tarihlerinde ödenmiş olacak.