genel

Emekliye yüzde 5 ek zam!

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde SGK'nın yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 12 milyon vatandaş emeklilik, dul ve yetim maaşı alıyor. Bunların 9 milyon kadarını SSk ve Bağ-Kur'lular oluştururken kalan kısım ise Emekli Sandığı emeklilerinden oluşuyor

Hangi kurumdan olursa olsun emekliler Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez zam alıyorlar.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul yetimlerinin maaşları 6 aylık enflasyon endeksindeki değişime göre belirleniyor.

Emekli Sandığı emeklileri ve dul yetimlerinin maaşlarının zam oranları ise toplu sözleşme ile belirleniyor. Bu emeklilerimiz de enflasyona göre fark aldıkları için endeks bu emekliler için de önemli.

Ocak ayında alınacak zamlarla ilgili ilk ipuçları da enflasyon verileri açıklandıkça belirleniyor. Bu verilere göre de zam hesapları yapılabiliyor.

Eylül itibariyle gerçekleşen enflasyon verilerine baktığımızda zam oranlarının 3.5 ile yüzde 5 arasında olabileceğini öngörüyoruz. İlk 3 aylık veriler aynen devam ederse oran yüzde 3.5 olacak.

Ancak kış aylarıyla birlikte enflasyonun artacağı hesaba katıldığında bu oranın yukarıya çıkması söz konusu. Yüzde 11'lik yıllık enflasyonun devam ettiği öngörüsüne göre ise zam oranı yüzde 5'i bulacak.

İlk oran gerçekleştiğinde memur emeklileri fark alamazken ikincisinde yüzde 1'lik bir enflasyon farkı da maaşlarına yansıyacak. Memur emeklilerinin Ocak zammı toplu sözleşmeye göre yüzde 4 olarak belirlenmişti.

Bütün bu zamlar çıplak maaşlara ilave edildikten sonra emekliler maaşın yüzde 4'ü kadar da ek ödeme alacaklar. Maaşlar artacağı için ek ödemeler de yükselecek.

SSK ve Bağ-Kur'lular için hesap enflasyon verisi kadar olacak. Bunun yüzde 5 olduğunu varsayarsak örnek hesaplama şöyle yapılacak. Temmuz ayından bu yana ek ödeme hariç 2.000 lira alan bir emeklimizin hesabı şöyle yapılacak:

Çıplak maaş: 2.000 TL Yüzde 5 Ocak zammıyla: 2.100 TL Yüzde 4 ek ödeme: 84 TL Toplam ödenecek maaş:2.184 TL

Emekli Sandığı emeklileri için ise hesap daha kolay. Çünkü bu emeklilerimizin maaş zamları Ağustos'ta yapılan toplu sözleşme ile belirlendi. Ocak'ta yüzde 4 artı enflasyon farkı alacaklar. Hesap şöyle yapılacak: