En ucuz otomatik vitesli araçlar açıklandı! İşte fiyat listesi..
En ucuz otomatik vitesli araçlar değerlendirildi. Otomatik vitesli arabalar son zamanlarda en çok seçilen otomobiller arasında ön plana çıkıyor. İşte fiyat listesi ve modelleri..
Abone Ol
Ülkemizde otomobil satışları hız kesmede devam ederken trafikteki araç sayısı 28 milyonu geçti. Tüm araçlar aynı zamanda yollarda bulunmasa da sabah ve akşam saatlerinde büyükşehirlerde trafik durma noktasına geliyor. Şehir planlaması, kentleşme sıkıntıları, meteorolojik durumlar, otopark yetersizliği gibi ifade edilecek nedenlerle trafikte ilerlemek zor bir durum haline geldi. Manuel vitesli otomobillerle trafikte olmak ise yormaya başladı.
Manuel araç kullanmayı sevenler halen var.
EN UCUZU 830 BİN LİRA
Otomatik vites sıfır otomobillerin en ucuzu Hyundai i10 olarak belirlendi. i10'u KIA Picanto, Picanto'yu ise Toyota Yaris bunları takip edenler arasında.
EN UCUZU 830 BİN LİRA
Otomatik vites sıfır otomobillerin en ucuzu Hyundai i10 olarak belirlendi. i10'u KIA Picanto, Picanto'yu ise Toyota Yaris bunları takip edenler arasında.
Şu an ise gellişmekte olan teknolojiyle beraber otomatik vitesli araçlar kullanımı doğru yapıldığında arıza çıkarmadan yüz binlerce kilometreye kadar ulaşılabiliyor. Bazı marka otomobillerde büyük masraflar çıkarmayı sürdürürken otomatik şanzımanlar olsa da büyük çoğunluğunda sıkıntı yaşanmıyor.
OTOMATİK VİTESTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?
Otomatik vitesli otomobillerde ani süratler, sert gaz tepkileri, vites konumunu çok hızlı harket ettirme, P konumuna attıktan sonra freni bırakıp tüm yükü şanzımana bindirme, sürekli yüksek devirlerde kullanmadan dolayı balata ve yağ ısınması, şanzıman yağını hiç değiştirmeden yıllarca kullanmak gibi birçok olumsuzluk örnekleri otomatik şanzımanların baş düşmanları arasında bulunuyor.
ANİ SÜRATLERİ BIRAKIN
Manuel de olsa, otomatik de olsa araçlarda gaza sonuna kadar basarak ani hızlanmalar yapmak motor, şanzıman, aks ve ön takım parçaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturuyor. Ani ivmenin etkisiyle ön düzen parçaları gerilirken, motor da zorlanıyor, bunun akabinde şanzıman da ortaya çıkan gücü tekerlere iletmek için aks üzerinde gerilim yaratıyor ve buna yetişemeyen aks ilerleyen zamanda yıpranıp kırılıyor ya da kesiliyor.
Bunun yanında manuel de olsa otomatik de olsa (CVT hariç) debriyaj balatası, bilyası ve baskısı bulunuyor ve aşırı ısınmadan dolayı erken yıpranıp büyük masraflara neden olabiliyor.
SERT GAZ TEPKİLERİ YAPMAYIN
Gaza ani basarak hızlanma yapmayın, gaz pedalına daha yumuşak dokunarak kullanmak hem parçaların ömrünü hem de yakıt tasarrufunu maksimize eder. Topuğunuzu paspasa sabitleyip gaz pedalına daha yumuşak basabilirsiniz ve böylece motor, şanzıman, ön takım gibi parçaların yıpranmasının önüne geçersiniz.
VİTES KOLUNU HIZLI HAREKET ETTİRMEYİN
Otomatik vitesli araçlarda P park konumu, R geri vites, N boş vites, D ise ileriyi ifade ediyor. L, L1 gibi terimler ise daha düşük hızlarda aracın ağır hareket etmesini sağlıyor. L, L1 gibi vitesleri dik yokuş çıkışlarında kullanabilirsiniz. Bazı araçlarda da D yani ileriye gitme vitesi terimi A olarak da görülebiliyor.
Vites kolunu hızlı hareket ettirdiğinizde şanzımanın içindeki vites değiştirici motor da hızlı hareket edecek ve mekanik parçaların hızlı yıpranmasına neden olacaktır. En iyi vites değiştirme şekli sakin ve N yani boş vitesi göstererek yapmaktan geçiyor. Başka bir deyişle, R vitesinden D vitesine atarken arada N boş vitesi vardır. R’den N’ye geçip, sonrasında D’ye takmanızda fayda var. Çoğu kullanıcı R’den D’ye hızlıca vitesi çekiyor ve şanzıman N’yi görmeden içeride mekanik sorunlar yaratacak şekilde D’ye geçmiş oluyor.
PARK KONUMUNA GEÇERKEN DİKKATLİ OLUN
Vitesi P yani park konumuna almak için bazı detaylar büyük arızaların önüne geçebilir. Öncelikle araç çalışır vaziyetteyken N konumuna alınır ve bu esnada fren pedalına basılır, el freni çekilir, ayak frenden çekilir ve araç boş viteste el freniyle durur. Sonrasında eğer otomobil izin veriyorsa kontak kapatılır ve vites P konumuna getirilir. Bazı araçlarda kontak kapatmaya izin vermiyorsa yukarıdaki adımlar uygulanıp P konumuna alınır.
Bunu yapmaktaki amaç ise aracı park konumuna aldığınızda şanzımanın üzerinde herhangi bir yük kalmıyor. Aksi halde, P konumuna alıp ayağınızı da frenden çekerseniz sonrasında el frenini kaldırırsanız tüm yük şanzıman dişlisine binmiş oluyor ve aracın tüm yükünü sadece bir dişli üstleniyor. Zaten böyle durumlarla aracı çalıştırıp ileri konumuna almak istediğinizde şanzıman kolunun sert bir şekilde sırasıyla R’ye geçtiğine şahit olacaksınız ve vites geçişi esnasında ses duyacaksınızdır.
ŞANZIMAN YAĞI DEĞİŞTİRİLMELİDİR
Manuel de olsa otomatik de olsa şanzıman yağları bazı ustaların dediği gibi ömürlük değildir. Sonuçta şanzımanın içinde onlarca dişli var ve şanzıman yağı da bu dişlilerin sağlıklı çalışması için görev yapıyor. Şanzıman yağı otomobil üreticisinin belirttiği aralıklarda uygun yağ ile değiştirilmeli. Aksi halde küçük masraflardan kaçarken çok büyük masraflara yol açılabilir.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.