genel

Enflasyon Tahmini Değişti: Emekli ve Memur Maaşlarına Ocak Zammı Ne Kadar Olacak?

Merkez Bankası'nın eylül ayı enflasyon tahminine göre, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları yeniden hesaplandı

Abone Ol

Merkez Bankası'nın eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,14'e düştü.

Bu gelişme, ocak ayında yapılacak olan memur ve emekli maaş zamlarının hesaplamasını da etkiledi. Peki, emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Ankete reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve uzmanlardan oluşan 64 kişi katıldı.

Yıl sonu enflasyon tahmini, önceki ayın tahmini olan yüzde 43,31'den yüzde 43,14'e geriledi. Bu düşüş, emekli maaşlarına yapılacak zamma dair de bir ipucu sundu.

Merkez Bankası'nın yıl sonu tahmininin gerçekleşmesi durumunda, 2024'ün ikinci yarısında enflasyon oranı yüzde 14,76 olacak.

Bu durumda, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri refah payı eklenmediği takdirde yüzde 14,76 oranında bir zam alacaklar.

Memur ve memur emeklileri içinse enflasyon farkı yüzde 4,33 olarak hesaplanıyor. Ocak ayında bu gruba yapılacak zam oranı ise yüzde 10,59 olacak.

En düşük emekli maaşı ile ilgili olarak da yeni bir düzenleme gündemde. Ankara'da kulislerde konuşulanlara göre, en düşük emekli maaşının 14-15 bin lira seviyelerine çıkarılması bekleniyor.