genel

Evde yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

Abone Ol

Genellikle ileri yaşlarda görülen hipertansiyon, mutlaka kontrol altına alınması gereken bir sağlık sorunu. Tansiyonu düşürmenizi sağlayacak ipuçlarını sıraladık...

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. Hipertansiyon gerekli önlemler alınmadığında önemli hastalıklara ve organ hasarlarına yol açar. Hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi ilk sıralarda yer alırken hastaların büyük bir bölümünde yüksek tansiyon nedeni belli değildir.

Daha az tuz tüketin Çoğu insan farkına varmadan çok fazla tuz tüketir. Önerilen günlük tuz alım miktarı, (özellikle yüksek tansiyonu olanlar için 1.500 mg'dan az olmak üzere) 2.300 mg'dır. Sadece 1 çay kaşığı tuz 2.300 mg sodyum içerir. En sevdiğiniz yemeklere lezzet katmak için tuzun tamamı yerine baharat, sarımsak, şifalı otlar ve diğer baharatlar gibi tuz ikameleri kullanabilirsiniz.. Hipertansiyonunuz varsa, sodyumun günde 1.500 mg ile sınırlandırılması kan basıncınızı 5 veya 6 mmHg düşürecektir.

Sağlıklı bir diyet programı uygulayın Hipertansiyonu yönetmek, komplikasyon riskini azaltmak için de önemlidir. Zira yüksek tansiyonun yol açtığı komplikasyonlar arasında kalp hastalığı, felç ve kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklar yer alır. Yüksek tansiyonun düşmesi için sağlıklı beslenmek de çok önemlidir. Bu bağlamda bol bol taze sebze meyve, tam tahıllı gıdalar ve balık gibi yağsız proteinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Fiziksel aktiviteyi artırın Sağlıklı bir kiloya ulaşmak için fiziksel aktivite önemli bir yer teşkil etmektedir. Egzersiz yapmak kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra; strestin azalmasına, tansiyonun düşmesine ve kişinin kardiyovasküler sistemini güçlendirmesine yardımcı olur. Her hafta ortalama 150 dakika (haftada 5 kez yaklaşık 30 dakika olmak üzere) orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak hedeflenmelidir.

Yaşam tarzınızı değiştirerek yüksek tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek yaşam tarzlarındaki değişikliklerin bir kısmı şöyledir:

Stresle başa çıkmayı öğrenin Stresle başa çıkmak da yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir. Kişinin strese yol açan tüm faktörleri hayatınızdan çıkarması imkansız olsa da, stresle sağlıklı bir şekilde baş etmeyi öğrenmesi, sağlık ve zindelik üzerinde olumlu bir etki yaratabilir ve bu durum da tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir.

Sağlıklı bir kiloya ulaşın Fazla kilolu ve obezite hastası bireyler dengeli beslenme, egzersizle birlikte ideal kiloya ulaşırsa bu durum kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir.

Şeker ve rafine karbonhidratları azaltın Birçok bilimsel araştırma, şekeri ve rafine karbonhidratları kısıtlamanın kişinin kilo vermesine ve kan basıncını düşürmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Sigarayı bırakın Sigarayı bırakmak, her yönüyle kişinin sağlığı için iyidir. Zira sigara içmek kan basıncınızda ani fakat geçici bir artışa ve kalp atış hızınızda bir artışa neden olur. Süreç içinde, tütündeki kimyasallar kan damarı duvarlarına zarar verir, iltihaplanmaya neden olarak ve arterleri daraltarak yüksek tansiyona yol alabilir.