genel

EYT'de yeni gelişme!

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Peki, bundan sonra EYT'de süreç nasıl işleyecek? İşte, detaylar...

Abone Ol

Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsayan çalışmanın detaylarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurmasının ardından gözler EYT düzenlemesinin Meclis'ten ne zaman geçeceğine çevrildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının EYT çalışmasını tamamlamasının ardından 30 Ocak 2023 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan teklife ilişkin önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Grupbaşkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, teklifin Şubat ayında yasallaşacağını EYT'lilerin ilk maaşlarını Mart ayında alabileceğini belirtti.

Teklif, yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Düzenlemeyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edebilecek. Bundan sonra EYT'de süreç nasıl işleyecek? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak teklif, Genel Kurul'da kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayınlanacak ve kişiler yeni şartlarla 8 eylül 1999 öncesi işe girenler çalışma kapsamında emekliliğe ayrılabilecek. Emeklilik başvuruları da teklifin yasallaşmasından sonra alınmaya başlanacak.

Prim günü eksiği olan kişiler, doğum ve askerlik borçlanmasıyla eksik prim günlerini tamamlayabilecek. Süre sınırı olmaksızın, şartları yerine getirenler SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren hesaplara yatırılacak.