genel

Faiz Kararı Ardından Yatırımcılardan Yıl Sonu İçin Dolar ve Altın Beklentisi Açıklandı

GCM Yatırım’ın 2024 Strateji Raporu, Türkiye’de finansal sıkılığın devam edeceğini öngörürken, altın fiyatları tarihi zirveye ulaştı ve jeopolitik gerilimler nedeniyle düşüşlerin kalıcı olmayacağı belirtiliyor.

Abone Ol

GCM Yatırım, bugün 2024 Strateji Raporu'nu açıkladı. Raporda, uluslararası ekonomik göstergeler ve Türkiye'deki önemli ekonomik başlıklar, riskler ve analizler ele alındı.

Küresel enflasyondaki düzelmenin ekonomik yavaşlama maliyetiyle birlikte geldiğine dikkat çeken rapor, tüketicilerin enflasyon beklentilerinin hâlâ kırılgan olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'de enflasyona karşı atılan kararlı adımlara rağmen, tüketim talebinin dirençli kalması nedeniyle finansal sıkılığın devam edeceği belirtiliyor. Raporda, enflasyonla mücadelede liranın değer kaybına izin verilmeyeceği ve TL cinsi reel getirilerin yüksek kalmaya devam edeceği vurgulanıyor. Bu durumun yabancı portföy akımlarının faiz piyasaları aracılığıyla desteklenmesi ve Merkez Bankası'nın döviz rezerv birikiminin sürmesi anlamına geldiği ifade ediliyor.

Küresel ve uluslararası ilişkilerdeki işbirliğinin yabancı yatırımcı algısını olumlu etkileyeceği öngörülüyor. Raporda, yıl sonunda Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin %3 ve enflasyonun %39 olacağı, dolar/TL kurunun ise 35 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Olağanüstü koşullar olmadığı sürece, 2025 sonunda GSYH büyümesinin %4, enflasyonun %25 ve dolar/TL kurunun 45 olması öngörülüyor.

GCM Yatırım Ekonomisti Evren Kırıkoğlu, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede karşılaştığı özel durumlara dikkat çekerek, tüketim talebinin öngörülenden daha dayanıklı kalmasının finansal sıkılığın yıl sonuna kadar devam edeceğini işaret ettiğini söyledi. Kırıkoğlu, kredi kısıtları ve yüksek faizlerin bir süre daha devam edeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun dayanıklı tüketim ürünleri ve mal gruplarından düzelmeye başlamasının, hizmet enflasyonuna odaklanma gereğini öne çıkardığını ifade etti.

Altında ise durum biraz daha farklı; Altın fiyatları tarihî zirveye ulaştı; ons altın 2500 dolara yaklaştı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarındaki sert dalgalanmaların devam ettiğini belirterek, özellikle Amerika'dan gelen beklenenden düşük enflasyon verilerinin ardından hızlı bir yükseliş yaşandığını söyledi. Piyasaların, FED'in eylül ayında faiz indirimlerini fiyatladığını belirten Memiş, ons altının 2482 dolar, gram altının ise 2665 lira seviyelerini gördüğünü ifade etti. Bu hafta, ons altın için 2450 dolar seviyesinin direnç olarak takip edileceğini ve gram altının da ons altını izleyeceğini belirtti.

Memiş, düşüşlerin kalıcı olmayacağını ve jeopolitik gerilimlerle Amerika'daki siyasi belirsizliklerin düşüşleri uzun süreli yapmayacağını vurguladı. Ayrıca, yıl sonunda gram altının 3000 lira seviyesine çıkabileceğini öngördü. Memiş, yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının ons altından daha fazla destek alacağını belirtti.