genel

Gribe karşı birebir fayda sağlıyor! İşte hızla iyileştiren süper besin...

Abone Ol

Koronavirüse karşı vücut direncini artırmanın yolu sağlıklı besinlerden geçiuor. Bazı besinler bağışıklığı güçlendirerek gribal enfeksiyon durumunda iyileşme sürecini hızlandırıyor. Gribal enfeksiyonlar ilaçlarla geçse de önlemek için ve etkilerini hafifletmek için yararları saymakla bitmeyen mucizevi besinlerden de faydalanmak gerekiyor. İşte gribal enfeksiyonlara iyi gelen süper besinler...

ENFEKSİYON HASTALIKLARINDA ENERJİ ALIMI DAHA FAZLA OLMALI Enfeksiyon hastalıklarında genel olarak vücudun enerji gereksinimi artmaktadır. Çünkü ateş bu hastalıklarda sık görülen bir bulgudur. Vücut ısısının 1 derece yükselmesi ise bazal metabolizma hızında %10-12 oranında bir artış getirmektedir. Bu yüzden enerji alımı normalden biraz daha fazla olmalıdır. Ancak aşırı beslenmenin de solunum yükünü artırdığı unutulmamalıdır.

C VİTAMİNİ C vitamini yalnızca güçlü bir bağışıklık kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda tendonların, damarların, kıkırdağın ve bağ dokuların onarımı için gereklidir. Serbest radikallerle savaşan iyi bir antioksidan kaynağı olan C vitamini, demir emilimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda C vitamini, diş ve cilt sağlığına faydaları ile de güçlü ve şaşırtıcı etkileri ile bilinmektedir.

ÇİNKO VE SELENYUM Çinko, vücuttaki hasarları önlemede önemli role sahiptir. Eksikliğinde bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir ve daha kolay hasta oluruz. Besin takviyesi olarak alabilirsiniz. Sağlıklı kişiler günde 15-20 mg çinko takviyesi alabilir. Özel durumu olanlar doktoruna danışmalı. Fazla çinko tüketmenin zararları vardır. Çinko içeriği en zengin besinlerin başında; yağsız kıyma, kuzu eti, kabak çekirdeği, tahin, nohut ve kuru fasulye, ıspanak, bezelye, mantar, kefir ve yoğurt, kakao yer almaktadır.

PREBİYOTİK BESİNLER Prebiyotiklerin etkinlik alanı sindirim kanalındaki kalınbağırsaklardır. Prebiyotikler kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi önemli minerallerin bağırsaktan emilimini kolaylaştırır, kolon kanserinden korur.

ZENCEFİL Vücut ısısını arttırarak vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.

KAKULE Mide ağrısına iyi gelir. Mide bulantısını önler. Hazmı, sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemini düzenler, bağırsakları çalıştırır.

EKİNEZYA Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu ve tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler. Son yayınlanan çalışmalara göre ekinezya ürünleri, hem soğuk algınlığına yol açan hem de uçuk virüs gibi virüsleri öldürüp, hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açtığı hasarı engellemektedir.

OOLONG VE ROOİBUS ÇAYI İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı koruma sağlar. Genel olarak rahatlatıcı özelliği sayesinde uykusuzluk, gerginlik ve yüksek tansiyon gibi sorunları önlemeye yardımcı olur.

BEYAZ ÇAY Beyaz çay için toplanan çay yaprakları işlenirken çok az okside olduğu için, yeşil çaya oranla daha fazla antioksidan içerir. Beyaz çayda bulunan kateşin vücutta oluşan serbest radikalleri engelleyerek kardiyovasküler hastalıklara, diyabete, kronik inflamasyonlara ve kansere karşı koruyuculuk gösterir. Bu yüzden; günde 1-2 fincan beyaz çay tüketerek bağışıklık sisteminize katkıda bulunabilirsiniz.