genel

Hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili flaş gelişme! Peş peşe açıklamalar! Tarih verdi! Önümüzdeki günlerde...

Hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili son dakika açıklaması! Sokağa çıkma yasakları geri dönecek mi? Yılbaşında sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi? Kafeler, restoranlar kapanacak mı? soruları Omicron varyantının hızlı şekilde yayılması sebebiyle yeniden gündeme geldi.

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı Türkiye tablosunu yayınladı. 24 saatlik verilere göre, 21 bin 495 vaka tespit edildi. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 187 oldu. Bir günde toplam 355 bin 226 test yapılırken, iyileşen hasta sayısı 20 bin 193 olarak kaydedildi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, 2 doz aşılama verilerine de yer verildi. En az 2 doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 2. doz aşılama ortalaması yüzde 81,53 oldu. 1. doz ortalaması yüzde 90,78 olurken, 1., 2. ve 3. doz aşısını olan vatandaş sayısı toplamda 120 milyon 788 bin 673'e yükseldi.

Bakanlığın tablosuna göre yüzde 57,2 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa'yı sırasıyla Batman, Siirt, Diyarbakır, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt takip etti. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, koronavirüsün yeni varyantı Omicron'la ilgili bilgiler vererek, "Omicron varyantına ülkemizde rastlanmamıştır. Bu varyantta virüsün birden fazla gen bölgesinde mutasyona uğradığı bilinmektedir.

Ön bilgilere göre Omicron varyantı daha hızlı bulaşmaktadır ancak daha çok hasta edici özellikte olduğunu gösteren bir bulgu yoktur" ifadelerini kullandı. YENİ VARYANT ENDİŞESİ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Virüsler, gribe yol açan Influenza’daki gibi, zamanla değişime uğrar. Bizim verdiğimiz mücadeleye ve değişen şartlara karşı virüs de hayatta kalma mücadelesi verir. Covid-19’da yeni varyantlardan endişe duyulabilir, fakat salgının sonunun zayıf varyantlarla geleceğini unutmayın” dedi.

Sözlerine devam eden Bakan Koca, "Koronavirüs Bilim Kurulumuz, Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron varyantı, aşı programı, salgının seyri ve Turkovac gündemi ile bir araya geldi. Toplantımızda ele alınan sonuçları sıralamak gerekirse; 1. Bilim Kurulumuz, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz ve izlem merkezimizin titizlikle takip ettiği konulardan biri yeni varyantlar ve bunların salgının seyrine etkileridir. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin takdir edilmesi gereken bir tarama alt yapısı ile yeni varyantı tespit ederek kamuoyu ile paylaşması son derece değerlidir.

Yeni varyantın virüsün birden fazla gen bölgesinde mutasyona uğradığı anlaşılmıştır. Ön bilgilere göre Omicron varyantı daha hızlı bulaşmaktadır. Ancak daha çok hasta edici özellikte olduğunu gösteren bir bulgu yoktur. Mutasyonlar RNA virüsleri için beklenen bir durum olmakla birlikte virüsün güçlenmesi de yok olması da mutasyonlar ile gerçekleşmektedir. Ümit ederiz ki, bu mutasyon virüsün bir daha geri dönmemek üzere kaybolacağının işaretidir.

2. Omicron varyantı sebebiyle referans laboratuvarlarımızda gen sekanslama çalışmaları artırılmıştır. 17 bölge laboratuvarımızda elde edilen veriler, Ankara merkez referans laboratuvarımızda gen sekanslama yöntemi ile analiz edilmektedir. Şu ana kadar ülkemizde Omicron varyantına rastlanmamıştır. Bununla birlikte dünyada varyantın tespit edilmesini takiben ülkemizde hızla tedbir alınmış ve belirlenen ülkelerden doğrudan ya da temaslı yolcuların ülkemize giriş yapması geçici olarak durdurulmuştur. Şu an için yeni tedbirler alınmasını gerektiren bir durum yoktur. Süreç hassasiyetle izlenmektedir.

3. Yeni varyanta karşı aşıların etkililiği ile ilgili de değerlendirme yapılmıştır. Ülkemizde, aşıların karma olarak kullanıldığı da dikkate alındığında, önemli bazı avantajlarımız vardır. Literatürdeki yeni çalışmalar ve bakanlığımızın topladığı gerçek hayat verileri karma aşı kullanımının korumada üstünlük sağladığını ortaya koymaktadır. Mevcut aşıların sürelerine riayet edilerek kullanılması yeni varyanta karşı da etkili olabilecektir. Mevcut durum değerlendirildiğinde aşıların etkisini kısıtlayan bir durum öne çıkmamaktadır. Vatandaşlarımızın aşılarını tamamlaması son derece önemlidir.

4. Omicron varyantının bilinmeyen yönlerine karşı ise halen en güçlü tedbirlerimiz mesafe ve maske kullanımıdır. Kış mevsimi ile birlikte kapalı ortamlarda geçirilen süre artmıştır. Sağlığımız için zorunlu olmadıkça havalandırması sınırlı, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. 5. Yerli aşımız Turkovac acil kullanım onayı için uluslararası tanınırlığı olan, regülasyon otoritesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuza müracaat edilmiştir.

Kurumun ilgili uzmanları ve bilim insanlarından oluşan komisyonun değerlendirmesini en kısa sürede tamamlayarak, uygun görmesi halinde yıl bitmeden yerli aşımızın yaygın kullanıma gireceğini bir kez daha müjdelemek isterim.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARIYLA İLGİLİ BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA Öte yandan Sağlık Bakanı Koca, kapanma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu."KAPANMA DÜŞÜNMÜYORUZ" Yeni varyant için henüz ilave tedbire gerek olmadığına işaret eden Koca, “Bir kapatma düşünmüyoruz” diye konuştu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARIYLA İLGİLİ ÖNGÖRÜDE BULUNDU Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı! Omicron'da ilk verilerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kaya, koronavirüsün yeni ortaya çıkan 'Omicron' varyantında gelen ilk verilere göre, klinik tablonun çok ağır seyretmediğini söyledi. Kara, "Benim gözlemim, bu varyant Türkiye’de ilave bir kapanmayı gerektirecek gibi görünmüyor" dedi.Prof. Dr. Ateş Kara, DHA'ya yaptığı açıklamada, 'Omicron' varyantı ile ilgili Güney Afrika'dan ilk verilerin geldiğini söyleyerek, "Bu varyantın orada tespit edilmesi ve açıklanması kasım ayının 24-25'inde oldu. Özellikle Güney Afrika'da kasım ayının başından itibaren vaka sayılarında bir artış var ve bu artıştan da 'Omicron' varyantı sorumlu gibi görünüyor.

Eğer durum böyleyse bu şu anlam taşıyabilir; 'Omicron varyantı biraz daha kolay bulaşıyor, biraz daha kolay yayılıyor' ifadesinin altını doldurabilir. Diğer taraftan da özellikle gençlerde ve aşılı kişilerde 'Omicron' varyantının tespit edilebildiğini görüyoruz fakat 'ne kadar süre önce aşı olanlar 'Omicron varyantı oluyorlar' ya da 'Aşının özellikle koruma döneminde olanlar mı omicron varyantını alıyor' bunlar yeni yeni ortaya çıkıyor" diye konuştu. 'İLK VERİLERE GÖRE ŞİDDETLİ DEĞİL' Prof. Dr. Kara, aşının etkinliğinin zaman içinde azaldığını ve kişilerin tekrar hastalık için hassas hale geldiğini bildiklerini dile getirerek, "Eğer bu süreç içerisinde alınıyorsa o zaman 'Omicron' varyantı bizi biraz daha az korkutur ama aşının koruma dönemi içerisinde gelişiyorsa ve hızlı yayılma ihtimali olursa o zaman bunun gündelik yaşamı ve sağlık hizmetlerini ne kadar etkileyeceğine bakmak lazım.

Güney Afrika'dan gelen ilk veriler hastalığın çok şiddetli olmadığını, 'Omicron' varyantında kliniğin çok ağır seyretmediğini gösteriyor. Eğer durum böyleyse ilave önlemler olabilir; ama hastane yükü, hastanede yatan kişi sayısı çok yükselmeyecekse böyle bir ilave önleme de gerek olmayacaktır. Benim gözlemim bu varyant Türkiye’de ilave bir kapanmayı gerektirecek gibi görünmüyor ama bu hem Avrupa’daki hem dünya genelindeki gidişata ve bu varyantın ülkemize girip girmemesine bağlı olarak değişecek. Girmeyeceğini söylemek çok iyimserlik olur çünkü dünyada hareketliliğin çok fazla olduğunu biliyoruz. Bizim ülkemizde de tespit edilme olasılığı var. O yönden de şu anda Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli taramalar düzenli olarak yapılıyor" dedi.

'AŞILARIN ETKİNLİĞİNİN AZALDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ' Prof. Dr. Kara, mevcut aşıların mutasyonlara karşı etkisine de değinerek, "Laboratuvar çalışmaları devam ediyor. Laboratuvar ortamında var olan antikorların virüsü ne kadar durdurduğu ya da öldürdüğünü henüz şu anda araştırıyoruz. Yurt dışında da araştırılıyor bizim ülkemizde de.O bakımdan çok veri gelmedi ama ön verilere baktığımızda aşıların etkinliğinin bir miktar azaldığını söyleyebiliriz. mRNA sadece tek bir kısmı hedef alıyor ve çok güçlü bir antikor oluşturuyor ama tek bir noktayı hedef alıyor yani sadece bir noktaya bakarak gidiyor.

İnaktif aşılarda ise birden fazla nokta var ama en güçlü olduğu kısım yine mRNA’daki kısım. Etkilenen bölge direkt olarak mRNA aşısının hedef aldığı noktalardan birisi. O bakımdan oradaki etkilenme biraz daha fazla; inaktif aşılardaki etkilenme biraz daha az olabilir ama bunu görmemiz, gerçek yaşamdaki ve laboratuvar ortamındaki verilerle ortaya koymamız lazım. Daha o yönde henüz bilgimiz tam değil" diye konuştu. SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'nin aşılama oranının, çoğu Avrupa ülkesinin üstünde olduğunu belirterek, hedefin Portekiz gibi yüzde 80'in üzerine çıkılması olduğunu vurguladı. Kış dönemine ve varyantların hızlı yayılımına dikkat çeken Şener, "Elimizde ölümü yüzde 99, yoğun bakıma yatışı ise yüzde 90 önleyen aşı var" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararla bir süre önce 3'üncü doz Biontech aşısı uygulanmaya başlandı. Çok sayıda kişi, aşısını olmak için sağlık merkezlerinin yolunu tuttu. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener de Covid-19 salgınının seyriyle ilgili açıklamada bulundu. Aşılanmış popülasyon sayesinde hastanelerde yoğunlaşma ve kümelenme olmadığını belirten Prof. Dr. Şener, "Ayaktan gelen vaka sayıları anlamında ciddi bir artış yok. Yoğun bakımlarda yatak sıkıntısı yok. Avusturya ve Almanya'da yoğun bakımda ciddi bir yatak sıkıntısı var. Yatar hasta sayısına baktığımızda ek Covid-19 Servisi açmayı gerektirecek durum yok.

Daha önceki dönemlerde bu sayıların üzerine çıktığında ya da daha az olduğunda yoğunlaşmalar olmuştu. Şu an o kümelenmeyi yaşamıyoruz ama bu yaşamayacağız demek değil. 3'üncü doz için şu an tüm sağlık tesisleri açık ve sizleri bekliyor. Daha önce hiç aşılanmamış gruba da seslenip, aşı olmaya davet ediyorum" dedi. '65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ÖNEMLİ' Salgından güvenli çıkabilmenin yolunu açıklayan Prof. Dr. Alper Şener, aşılanmaya vurgu yapıp, "Elimizde ölümü yüzde 99, yoğun bakıma yatışı ise yüzde 90 önleyen bir aşı var. Türkiye aslında varlık içinde yokluk çekiyor. Bunun nedeni Türkiye, dünyada etkili olduğu bilinen 2 önemli aşının tedarik sıkıntısının yaşanmayıp uygulanabildiği ülke. Sağlık çalışanları ve personelleri 7/24 bu aşıyı yapmak için hazır.

Halihazırda, sosyal medyadaki aşı karşıtlığını bilinçli, bilinçsiz körükleyen paylaşımların da etkisiyle istediğimiz aşılama hızına sahip değiliz. Aşılama oranlarımız aslında çoğu Avrupa ülkesinin üstünde. AB de yüzde 41 aşılama oranı varken, bizde yüzde 60'larda. Bunu daha iyi seviyelere çıkarmamız gerek. Şu an varyantlar var. Biz de Portekiz örneğinde olduğu gibi aşılama oranımızı yüzde 80'in üzerine çıkarmamız gerek. Belki insanlar duymaktan bıktı ama kış dönemi başladı. Bu periyotta ne kadar çok kişiyi aşılarsak ne kadar çok kişi 3'üncü dozunu olursa o kadar iyi" diye konuştu.

YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI? Yılbaşında sokağa çıkma yasağı, geçtiğimiz yıl pandemi etkilerini en az seviyeye indirmek amacıyla yürürlüğe konmuştu. İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe koyulan yılbaşında sokağa çıkma yasağının bu yıl uygulanıp uygulanmayacağı konusunda henüz bir netlik bulunmuyor.DÜNYADA YASAKLAR BAŞLADI Koronavirüsün daha bulaşıcı ve aşıya dirençli türü olan Omicron varyantı dünyayı paniğe sürüklerken, pek çok ülke söz konusu varyanta karşı yeni seyahat yasakları ilan etmeye başladı.

Koronavirüsün daha bulaşıcı ve aşıya dirençli türü olan Omicron varyantı dünyayı paniğe sürüklerken, pek çok ülke söz konusu varyanta karşı yeni seyahat yasakları ilan etmeye başladı. Yeni ortaya çıkan varyant nedeniyle yaşanan panik havası sürerken, sınırlarını korumaya alan ve seyahat yasakları açıklayan ülke sayısı da giderek artıyor. Epidemiyologlar, seyahat kısıtlaması kararlarının Omicron'un küresel dolaşımını durdurmak için çok geç alınan bir karar olabileceğini söylese de, İsrail, dün geceden itibaren 14 gün boyunca tüm yabancıların ülkeye girişini yasakladı ve varyantın yayılmasını kontrol altına almak için terörle mücadele telefon izleme teknolojisini yeniden devreye soktu. Avustralya ise, 9 Güney Afrika ülkesinden yabancı vatandaşların girişini yasakladı, söz konusu ülkelerden dönen Avustralya vatandaşlarının 14 günlük karantinaya alınacağını duyurdu.

Japonya ve İngiltere de seyahat kısıtlamalarını daha fazla Afrika ülkesini kapsayacak şekilde genişletirken, İngiltere, ülkeye gelenlerin varışlarının ikinci gününde PCR testi yaptırmaları ve negatif bir sonuç alana kadar kendilerini tecrit etmeleri gerektiğini açıkladı.Gelecek haftadan itibaren İngiltere'de mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında da maske takma zorunluluğu geliyor. Bununla birlikte İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid'in, Cuma günü seyahat yasağı konana kadar Güney Afrika'dan gelen yolcuların havaalanlarında test edilmeden normal bir şekilde ülkeye girdiğini açıklaması da tüm dünyayı endişelendirdi.Dünyanın en işlek seyahat destinasyonlarından olan İngiltere'den gelen bu açıklama, bazı Avrupa ve Afrika ülkelerinden yolcular için karantina tedbirlerini sıkılaştıran İsviçre'nin sınırlarını İngiliz vatandaşlarına kapatmasına neden oldu. İspanya da aşısız İngilizlerin ülkeye girişini yasakladı.

Yeni Kovid-19 kuralları kapsamında zorunlu ihtiyaç maddesi satmayan mağazalar, restoranlar, barlar ve kültür mekanlarının saat 17.00'den sabah 5'e kadar kapalı tutulduğu Hollanda'da, kısıtlamalar nedeniyle pek çok kentte protestolar sürerken, olası yaralanmalar ve hastanelerin kalabalıklaşmasını önlemek adına yeni yıl kutlamalarında havai fişek atılması yasaklandı. Öte yandan Letonya’daki ziyaretinde konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bilim insanlarının Omicron varyantı hakkındaki tam resmi görmeleri için 2-3 haftaya ihtiyacı var” dedi. BioNTech ile yapılan alım sözleşmesini hatırlatan Leyen, “BioNTech-Pfizer’in 100 günde aşısını drıruma adapte etmesi gerekiyor” diye konuştu.