genel

Haftalık Çalışma Sürelerinde Köklü Değişiklik! İş Kanunu'nda Yenilikler Kapıda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği gibi konular gündemimizde önemli bir yere sahiptir" diyerek açıklamalarda bulundu. 32 milyon çalışanı doğrudan etkileyen mesai saatleri düzenlemesi için adımlar atılıyor.

Abone Ol

Türkiye'de hala yürürlükte olan İş Yasası'na göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Ancak, dünyada giderek yaygınlaşan haftada 4 gün çalışma modeli Türkiye'nin de gündemine gelmişti.

Bakan Işıkhan, daha önce mesai saatlerinin kısalmayacağını belirtmişti ancak yeni bir açıklama yaptı. "İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi Projesi"nin açılış töreninde konuşan Bakan Işıkhan, "Ülkemizin büyümesine ve istihdamının artmasına katkı sağlarken çalışanlarımızın refahını arttıracak ve güvenliğini koruyacak tedbirleri hassasiyetle uygulamaktayız" demişti.

Bu bağlamda, çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, işçilerin refahı, kadın, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, kayıt dışılık, işsizlik, istihdam ve iş gücü piyasası uygulamaları gibi konuların önemli olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak çalışma şartlarına ve ortamına ilişkin mevzuat hükümlerinin uygulanmasını sağladıklarını belirtti.

Ayrıca, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı'nda çalışma hayatına ilişkin önemli düzenlemelerin yer aldığını ve bu düzenlemelerin bu yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Yeni iş kanununda yeni hak kategorileri geliştirilirken, standart ve mevcut haklar korunacak. İş Kanunu'na yeni bir bakış açısı getirilerek çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler gibi konular ele alınacak. Hükümet, çalışma saatlerinin günümüz şartları ve teknolojideki gelişmelere göre uzun olması nedeniyle yeni düzenlemeler yapma kararı aldı.

Bu kapsamda, farklı meslek gruplarına göre düzenlemeler yapılacak. İş kanunlarının tekelleştirilmesi yerine, çalışanların güçlendirilmesi ilkesi benimsenecek. Yeni hak kategorileri oluşturulurken mevcut haklar da korunacak.

Yeni çalışma ilişkilerinin geliştirilmesiyle ilgili olarak fazla çalışmalara ilişkin katsayılar gözden geçirilecek. Yeni kanun çalışmalarının odak noktası çalışanlar olacak ve bu çalışmaların işletmeleri ve işverenleri de geliştireceği düşünülüyor.

Yasal olarak haftada en fazla 45 saat çalışılabiliyor ancak işyerlerinde farklı düzenlemeler de yapılabiliyor, örneğin haftalık çalışma süresi gün içinde eşit olarak dağıtılabilir veya günde 11 saati aşmayacak şekilde farklı bir dağılım belirlenebilir. İşveren ve işçi arasında daha düşük bir çalışma süresi de anlaşılabilir.