genel

Hormon bozukluğu belirtileri nelerdir?

Abone Ol

Vücudumuzda genel olarak çok fazla değişkenlik gösteren hormonlar vardır. Özellikle bu çeşitlilik kadınlarda daha fazladır. Çünkü kadınlar hayatları boyunca adet, doğum ve menopoz dönemi gibi çeşitli dönemlerden geçerler. Günlük yaşantınızda karşılaştığınız bir takım sorunlar size çok normal gibi gelse de bu durum hormonlardan birisinde bozukluk yaşadığınızı gösterebilir. Hormonal bozukluk yaşadığımı nasıl anlarım diye merak ediyorsanız sizin için araştırdığımız belirtilere göz atabilirsiniz.

Sürekli yorgunluk hali ve halsiz olma Sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız ayrıca bu duruma kendinizi mutsuz ve değersşz hissetme durumu da eklendiyse bunun nedeni hormon dengesizliği olabilir. Bu yorgunluğun asıl nedeni genellikle stresli zamanlarda vücudun salgıladığı kortizol hormonu seviyesidir. Kortizol hormonu çok fazla üretildiğinde serotonin hormonunu olumsuz yönde etkileyerek mutsuz hissetmenize neden olabilir. Yorgunluk için ayrıca TSH testi yaptırmanızı da önerebiliriz. Çünkü sürekli yorgunluk hali tiroitlerinizde de bir problem olduğuna işaret ediyor olabilir.

Aniden acıkma Yükselmiş olan kortizol seviyesi kan şekerinizin düşmesine ve aniden acıkmanıza neden olabilir. Aynı şekilde düşen kortizol seviyesi de birden acıkmanıza sebebiyet verebilir. Bunun nedeni kandaki şeker seviyesinin kritik oranda azalması ve sonucunda şekerin kaslarda enerjiye dönüşerek kan şekerindeki düşüşün açlık hissine neden olmasıdır. Özellikle adet döneminde yaşanan sürekli açlık ve bir şey yeme hissi bu dönemde yaşanan hormonal değişikliklerden dolayı meydana gelmektedir.

Saç dökülmesi Vücutta testosteron hormonunun fazla salgılanması sonucu saç dökülmesi meydana gelebiliyor. Bu durum sürekli ve çok fazla olmaya başladıysa bir hormon testi yaptırmanızı öneriyoruz.

Göz kuruluğu Gözünüz yeterli nemi sağlayacak kadar sıvı üretmiyorsa ve sürekli göz kuruluğu hissi yaşıyorsanız bu durum hormonlarda yaşanan bir takım düzensizliklerden dolayı meydana geliyor olabilir. Göz sağlığınızla alakalı problemler direk hormonlarla ilişkili olabilir.Yapılan araştırmalar da kronik testosteron yetersizliğinin göz kuruluğunun ortaya çıkmasındaki birincil faktörlerden olduğunu kanıtlamıştır.

Adet döneminde şiddetli ağrı ve kramplar Adet ve menopoz dönemlerinde şiddetli karın ağrısı ve hazımsızlık probleminiz varsa bir hormon testi yaptırmanızda fayda var. Uzmanlara göre bu şikâyetler genel olarak östrojen veya projesteron hormonlarının az salgılanmasından kaynaklanıyor. Kaynak:pembenar