genel

Japon Deprem Uzmanı listeyi paylaştı! İşte 7 ve üzerinde deprem beklenen o şehirler..

Son günlerde Türkiye'ye yönelik deprem uyarılarıyla gündemden düşmeyen Japon Deprem Uzmanı Moriwaki Yoşinori, değerlendirmelerini 7 ve üzeri deprem beklenen şehirleri paylaştı. İşte o şehirler..

Abone Ol

Olası Marmara depremi için peş peşe uyarılarad  bulunan Moriwaki bu defa de o kentlere uyarıda bulundu. Geçen aylarda meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremi önceden bildiğini söyleyen uzman çağrılarını tekrarladı. Moriwaki 7 şiddetindeki bir depremin büyük bir felaketi doğuracağı yönündeki görüşlerini belirtti.

Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki,6 Şubat depreminin ardından yaptığı değerlendirmeler gündemden düşmüyor. "2019 yılından sonra Türkiye'de 4 ve 5 şiddetinde depremler ara ara olmaya devam ediyor. Bu büyük depremin habercisi olarak söylenemez ama dünya genelinde bir deprem hareketliliği var." şeklinde yorumlar yapan Moriwaki Türkiye'de 4 önemli bölgeyi gösterdi.

Deprem uzmanı Yoşinori, 4 bölge için deprem sinyallerini vererek, özellikle İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'de deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Ege Bölgesi'nde, 7'nin üzerinde deprem beklemediğini vurgulayan Moriwaki, Ege'nin diğer bölgelere göre fay hattının ince ince kısa ve yatay olduğunun da altını çizdi.

Moriwaki'nin değerlendirmelerine göre, "Gemlik'te meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında Konya, Malatya gibi bölgelerde de aralıklarla depremler oldu. Bu depremler, büyük bir sarsıntının öncüleri olabilir. Güney ve kuzey fay hatları birbirini tetikliyor. Özellikle Bursa-Gemlik, Balıkesir, Yalova gibi yerlerde 7 üzerinde bir deprem riski bulunuyor. Bandırma bölgesinde küçük ama sık depremler yaşanıyor. Bunlar büyük bir depremin işaretçisi olabilir."

Açıklamalarıyla Çanakkale bölgesine dikkat çeken deprem uzmanı Bu bölgede günde 20-30 kere küçük depremler oluyor ama ileride büyük bir deprem olabilir. Çanakkale tarafında tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yaşanan küçük depremler olabilecek büyük depremlerin önüne geçmiyor" ifadelerini kullandı.

Bursa'da ortaya çıkan fay hattına da değinen Moriwaki, "Bu fay hattını görmenin önemi yok. Kimse endişelenmesin. Japonya'da yüzde 60'dan fazla yeni fay hattından deprem meydana geliyor." şeklinde konuştu.

Diğer taraftan Prof. Dr. Naci Görür'ün de özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra sık sık 7 ve üzeri deprem riski uyarılarında bulunuyor. "Fay hattı üzerinde yaşayan illerin kaderi Maraş ve Hatay gibi olacak" diyen Naci Görür, deprem riski olan illeri şöyle sıralıyor:

Eskişehir Denizli Muğla Erzincan

Kayseri Tokat Kahramanmaraş Hatay Kocaeli

Osmaniye Bingöl Konya Erzurum Aydın

Balıkesir Burdur Manisa