genel

Japon Deprem Uzmanından Türkiye için Kritik Uyarı: 32 İl Risk Altında

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye'nin tüm illerinin deprem riski taşıdığını ve Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan 32 şehirde büyük depremler beklediğini belirtti.

Abone Ol

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye'de artık deprem yaşanmayacak il kalmadığını belirterek, depremlerin daha önce hiç görülmediği şehirlerde bile meydana gelmeye başladığını ifade etti. Moriwaki, Türkiye'nin büyük depremlerinin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan şehirlerde olacağını ve 32 il için özel uyarılarda bulundu.

Moriwaki, Türkiye'nin acil önlemler alması gerektiğini vurgulayarak, "Doğu Anadolu Fay Hattı, uzun süredir biriktirdiği enerjiyi boşaltıyor, bu da batıdaki fay hatlarını tetikliyor. Bu durum Adana'daki depreme yol açtı ve Kıbrıs'a kadar ilerleyen fay hatları Akdeniz'de depremleri artırabilir" dedi.

Deprem uzmanı, Türkiye'deki fay hatlarının birbirini baskılamaya başladığını ve bu yüzden daha önce deprem yaşanmayan şehirlerde bile depremler oluştuğunu belirtti. Konya'daki depremin bu baskıların bir sonucu olduğunu söyledi. Moriwaki, "Fay hatları bir domino etkisi gibi çalışır; birisi hareket edince diğerleri de tetiklenir" şeklinde konuştu.

İzmir'de büyük bir depremin beklenmediğini belirten Moriwaki, "İzmir üzerindeki fay hattı ince olduğu için büyük depremler meydana getirmesi olasılığı düşüktür. Ancak İzmir'de geçmişte meydana gelen büyük depremler genellikle Yunanistan merkezliydi. İzmir'de hala kırılmamış hatlar bulunduğundan orada depremler yaşanması kaçınılmaz" dedi.

En büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği bölgelerde yaşanacağını vurgulayan Moriwaki, Kastamonu ve çevresindeki iller için özel uyarılarda bulundu. Moriwaki, bu hattın dünyanın en hızlı hareket eden ve aktif fay hatlarından biri olduğunu belirterek;

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt'te yaşayanların ekstra önlemler alması gerektiğini söyledi.

Son olarak, İstanbul'daki olası depremler için yumuşak zeminlere dikkat çekti. Moriwaki, Atatürk Havalimanı çevresi gibi yumuşak zeminli bölgelerde yapılan iyileştirmeler sonrası binaların daha sağlam olacağını belirtti.

1999 depreminde Avcılar'da yaşanan yıkımların bu tür zeminlerden kaynaklandığını belirterek, "Yumuşak zeminler deprem dalgalarını artırabilir" diye ekledi.