genel

Kalbi baştan aşağı yeniliyor, aterosklerozu azaltıyor, kolesterolü düşüyor! Aç karnına tüketildiğinde...

Kalp sağlığını koruyor, kan basıncını düzenliyor, kolesterol ve iltihaba karşı çok etkili. Atardamarlarınızda plak oluşumu olan aterosklerozu azaltıyor, inme riskini üçte bir oranında düşürüyor. Kanser gibi kronik hastalıklara karşı şifa, vitamin, mineral ve antioksidan zenginliği ile biliniyor. Harika bir K vitamini kaynağı, kan damarlarını kaplayan hücrelerin işlevini iyileştiriyor.

Abone Ol

2020'de yapılan bir gözlemsel çalışmada, sadece sekiz hafta boyunca meyve ve sebze bakımından zengin bir diyet yemenin, kalp yorgunluğunu ve hasarını değerlendiren kan belirteçlerini iyileştirdiğini açıkladı. İşte özellikle bu meyveleri tükettiğinizde kalp sağlığınız yenilenecek.

İLTİHABI TETİKLER Sabah'ta yer alan habere göre; kalp hastalığı, dünya çapındaki tüm ölümlerin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Diyet kalp sağlığında önemli bir rol oynar ve kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir.

Aynı zamanda belirli gıdalar, tümü kalp hastalığı için risk faktörleri olan kan basıncını, trigliseritleri, kolesterol seviyelerini ve iltihabı etkileyebilir.

KALP SAĞLIĞINI KORUYOR Elmalar bir kalp hastalığı riskini büyük derecede önler. Bunun bir nedeni çözünür lif içermeleri olabilir. Bu tür lif, kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca flavonoidler, kan basıncını düşürerek, LDL kolesterol oksidasyonunu azaltarak ve atardamarlarınızda plak oluşumu olan aterosklerozu azaltarak, kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Aynı zamanda yapılan bir çalışmada, elma ve armut gibi beyaz meyvelerdeki her 25 gramlık artışın felç riskini %9 azalttığı bulundu.

Oxford Üniversitesi bilim insanları, taze meyve yemenin kalp krizi ve inme riskini üçte bir oranında azaltığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar özellikle elmanın günde bir kez de olsa tüketilmesi gerektiğini söyledi.

ELMA Elmalar önemli bir antioksidan grubu olan zengin bir polifenol kaynağıdır. Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerden, yani kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumların gelişimine katkıda bulunan zararlı moleküllerden koruyan bileşikler içerir. Elmadan en iyi şekilde yararlanmak için, lifin yarısını ve polifenollerin çoğunu içerdiğinden kabuğu açık bırakın.

YABAN MERSİNİ Tüm meyveler kalp için sağlıklı besinlere sahip olsa da, yaban mersini kalp hastalıklarıyla mücadelede etkinliklerini kanıtlayan çok sayıda araştırmaya sahiptir.

AVOKADO Tereyağı gibi lezzetli bir tat ve doku ile avokadonun aslında bir meyve olduğuna inanmak zor. Bu meyve, büyük bir kalp dostudur. Ayrıca avokado kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek mükemmel bir tekli ve çoklu doymamış yağ içerir.Kalp hastalığı, dünya çapındaki tüm ölümlerin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Diyet kalp sağlığında önemli bir rol oynar ve kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir. Aslında, belirli gıdalar, tümü kalp hastalığı için risk faktörleri olan kan basıncını, trigliseritleri, kolesterol seviyelerini ve iltihabı etkileyebilir.

YEŞİL SEBZELER Ispanak, lahana ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, vitamin, mineral ve antioksidan zenginliği ile bilinir. Özellikle, arterlerinizi korumaya ve uygun kan pıhtılaşmasını desteklemeye yardımcı olan harika bir K vitamini kaynağıdır.Ayrıca, kan basıncını düşürdüğü, arteriyel sertliği azalttığı ve kan damarlarını kaplayan hücrelerin işlevini iyileştirdiği gösterilen diyet nitratlarında da yüksektir. Yapılan bazı araştırmalar, yapraklı yeşil sebzelerin alımını artırmak ile daha düşük kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı bulmuştur.

CEVİZ TÜKETİN Ceviz, magnezyum, bakır ve manganez gibi harika bir lif ve mikro besin kaynağıdır. Araştırmalar, diyetinize birkaç porsiyon ceviz eklemenin kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.2009 yılında 365 katılımcıyla yapılan bir araştırma, cevizle desteklenen diyetlerin LDL ve toplam kolesterolde daha fazla düşüşe yol açtığını gösterdi.

BALIK VE BALIK YAĞI Somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar, kalp sağlığına faydaları için kapsamlı bir şekilde araştırılmış olan omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür.Yapılan başka bir araştırma, uzun vadede balık yemenin daha düşük toplam kolesterol, kan trigliseritleri, açlık kan şekeri ve sistolik kan basıncı ile bağlantılı olduğunu gösterdi. Çok fazla deniz ürünü yemiyorsanız, günlük omega-3 yağ asitleri dozunuzu almak için balık yağı başka bir seçenektir.

BİTTER ÇİKOLATA Bitter çikolata, kalp sağlığını artırmaya yardımcı olabilecek flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. İlginç bir şekilde, birkaç çalışma çikolata yemeyi daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirmiştir. Ayrıca kakao içeriği en az %70 olan yüksek kaliteli bir bitter çikolata seçtiğinizden emin olun.