genel

Kanser Korkusu Bitiyor! Uzman Doktordan Çarpıcı Açıklamalar

Prof. Dr. Hakan Harputluoğlu, kanserin çoğunlukla çevresel faktörlerden kaynaklandığını ve korunma stratejilerinin önemini vurgulayarak, kanseri önlemenin ve erken teşhisin önemini vurguladı.

Abone Ol

Prof. Dr. Hakan Harputluoğlu, Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden, kanser ve korunma yolları hakkında Indigo dergisine önemli bilgiler aktardı. Kanserin çoğunlukla çevresel etkenlerden kaynaklandığını belirten Harputluoğlu, genetik faktörlerin yalnızca %10'unu oluşturduğunu vurguladı. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, yüksek beden kütle indeksi, yetersiz fiziksel aktivite, radyasyon maruziyeti, kurşun, civa, arsenik gibi toksinlere maruziyet, hava kirliliği, asbest maruziyeti ve dengesiz beslenme gibi faktörlerin kanserin başlıca nedenleri arasında olduğunu belirtti.

Dünya genelinde 2020 verilerine göre, 19 milyon 292 bin 789 kişinin yeni kanser tanısı aldığını ve 9 milyon 958 bin 133 kişinin ise hayatını kaybettiğini ifade eden Harputluoğlu, Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin kişinin kansere yakalandığını bildirdi.Harputluoğlu ayrıca, günümüzde kanserlerin yaklaşık üçte birinin risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut önleme stratejilerinin uygulanmasıyla önlenebileceğini belirtti. Erken tanı ve uygun tedaviyle birçok kanserin iyileşme olasılığının yüksek olduğunu da vurguladı.Kanserden korunmak için risk faktörlerinden kaçınılması ve bazı önerilerin dikkate alınması gerektiğini belirten Harputluoğlu'nun önerileri şu şekilde:

Sigara ve dumansız tütün ürünlerinden uzak durun. Fazla kilolardan veya obeziteden kaçının.Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinin. Fiziksel aktivitenizi artırın, örneğin yürüyüş yapın veya bisiklet sürün.

HPV enfeksiyonu açısından yıllık pap-smear kontrolü yaptırın. İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyondan kaçının. Kentsel hava kirliliğini azaltmaya çalış

Her kanser türünün kendine özgü risk faktörleri, tanı ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu nedenle erken tanı ve tarama stratejileri kanser tipine göre değişmektedir.

Meme kanseri taramaları: 20 yaşından itibaren evde kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi ve mamografi önerilir. Rahim ağzı kanseri taraması: 30-65 yaş arası kadınlara yılda bir HPV-DNA ve smear testi yapılmalıdır.

Kalın bağırsak kanseri taraması: 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) yapılmalı ve 10 yılda bir kolonoskopi önerilir. Prostat kanseri taraması: 50 yaşından sonraki erkeklerde yılda bir doktor muayenesi ve PSA testi yapılmalıdır.