genel

Kasko fiyatlarına indirim geldi: O tarihlere dikkat!

Geçtiğimiz 2 senede yüzde 280 oranında yükselen kasko fiyatları, araç sahiplerini kaskodan soğutmuştu. Kaskoda dudak uçuklatan oranların ardından durum değişti. Konuyla ilgili uzman isim tarih paylaşarak, “Kasko yaptırmak için çok iyi bir fırsat” şeklinde konuştu. İşte detaylar...

Abone Ol

2021 senesinden bu yana sert hamlelere yukarı yönde ilerleyen kasko fiyatları 2022 yılı Şubat ayı itibarıyla aşağı bir yöne evrildi. Özellikle son zamanlarda kasko fiyatlarındaki fazla zamlardan dolayı sürücüler kasko poliçesi yaptırmaktan uzaklaşıyordu. Geçtiğimiz 2 ayda kasko fiyatlarında yükseliş frene bastı, fiyatlar aşağı yönde ilerliyor.

Peki kasko fiyatlarına tekrardan bir artış gelir mi? Şu an kasko yaptırmak mantıklı mı? Ortalama olarak kasko fiyatları ne duruma? Konuyla ilgili Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, detayları aktardı. Bağcı konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

‘20.000 LİRA KADAR ÇIKMIŞTI’ 2021-2022 yıllarında 5.000 lira olan kasko fiyatları 20.000 lira kadar çıkmıştı. Yaklaşık kasko yaptıran sürücülerin %15'ine yakını artan kasko fiyatları nedeniyle kasko yaptırmaktan vazgeçmişti.

‘20.000 LİRA KADAR ÇIKMIŞTI’ 2021-2022 yıllarında 5.000 lira olan kasko fiyatları 20.000 lira kadar çıkmıştı. Yaklaşık kasko yaptıran sürücülerin %15'ine yakını artan kasko fiyatları nedeniyle kasko yaptırmaktan vazgeçmişti.

2023 yılında enflasyon, döviz kuru, araç bedelleri artışı nedeniyle 2022 kadar olmasa da gene %100'e varan kasko fiyatlarında bir artış yaşandı.

YÜZDE 5 ORANINDA DÜŞÜŞ VAR’ Otomobil pazarındaki daralma, ikinci el oto fiyatlarındaki düşüş ile birlikte kasko fiyatları da düşmeye başladı. Burada ana sebep ikinci el araç fiyatlarının düşmesi, enflasyonda düşüş beklentisi ve sigorta şirketlerinin 2023’te yüzde 300’e yakın kar ediyor olmasıdır. Bunun yanında diğer en önemli sebep de kardan dolayı sigorta şirketleri birbirleri ile rekabet etmeye başladılar. Bu rekabet yılın ilk çeyreğinde başladı.

Şubat ayında kasko poliçelerinde yüzde 5 oranında düşüş var. Bu martta da devam ediyor. Nisan ayı daha açıklanmadı ancak düşüş devam edecek. Mayıs ayında da kasko fiyatlarında düşüş beklentisi var.

'MUTLAKA FİYATLAR ARTABİLİR' Haziran ayının ortasından itibaren fiyatlar artabilir o yüzden şu anda mayıs ayı ile 15 Haziran tarihleri arasında kasko yaptırmak için çok iyi bir fırsat. Kardan dolayı fiyatları düşüren şirketlerin bir limiti var. Bunu 1-1.5 ay içerisinde doldurup sonra fiyatları artıracaklardır. Yılın ikinci yarısı itibarıyla enflasyon, dövizde, ikinci el fiyatlarda artış beklentisi var. Bunlar da birleşince mutlaka fiyatlar artabilir.

ORTALAMA OLARAK KASKO FİYATLARI NE DURUMDA? Şu anda hususi bir araçta kasko bedeli 10-11 bin TL civarındadır. Bu araca göre, piyasaya ve kullanım şekline göre de değişiyor.”