Kira Fiyatları Yükselirken Satış Fiyatları Gerilemeye Devam Edecek Mi? İşte Konut Piyasasının Geleceği
Son günlerde uygun fiyatlı kiralık ev bulmak için birçok kiracı adeta bir yarışa girmiş durumda. Büyükşehirlerde son üç ayda kiralık konut fiyatları artarken, satılık ev fiyatlarında bir gerileme yaşandığı görülüyor.
Abone Ol
Son verilere göre, mart ayında Türkiye genelinde konut fiyatları ilk defa reel anlamda gerileme gösterdi. Satılık daire fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 5.1 düşerken, kiralar ise tam tersine arttı. Kira fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55-58 arasında yükselirken, konut satışlarındaki durgunluğun temel nedeni faiz oranlarındaki artış ve İstanbul ile Anadolu şehirleri arasındaki fiyat farkı olarak görülüyor.
Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, yaptığı yorumda, piyasanın kendi kendini düzelttiğini belirterek, "Geçmiş yıllarda, ardı ardına gelen seçimlerin etkisiyle kiralık ve satılık konutlarda abartılı fiyatlar görüldü. Şu anda konut satış fiyatlarının gerilemesinde iki ana etken var.
Birincisi, piyasanın kendini düzeltmesi. İkinci etken ise büyükşehirler ile taşra şehirleri arasındaki fiyat farkı. Mesela, Isparta'da bir gayrimenkul 3 milyon TL'den 3.5 milyon TL'ye çıkabilir, ancak İstanbul'da aynı gayrimenkulün fiyatı 10 milyon TL'den 15 milyon TL'ye yükseldiğinde aradaki fark çok belirgin bir şekilde artıyor" dedi.
İstanbul'da yıllık kira artış oranı yüzde 57,3'e, Ankara'da yüzde 79,8'e, İzmir'de ise yüzde 80,5'e düşerken, metrekare başına ortalama kiralık konut ilan fiyatları İstanbul'da 192,3 TL, Ankara'da 139,4 TL ve İzmir'de ise 168 TL olarak belirtildi.
Gayrimenkul Hukukçusu Kiraz, kiralık konut fiyatlarında yılbaşından bu yana yaşanan artışın durgunluğa dönüştüğüne dikkat çekerek, "Şubat ve Mart aylarında fiyatlar sabitlendi veya bazı bölgelerde düşüş yaşandı. Bu durum, konut kiralamak isteyenler için bir fırsat sunuyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar, gayrimenkullerini satıp dövize veya faize yatırmak istiyorlar. 10 yıl önce kiracı oranı yüzde 34 iken, günümüzde yüzde 44'e yükseldi. Büyük şehirlerde ev almak artık bir hayal haline geldi. Konut kredisi faizleri bile ödenemez seviyede" dedi.
Avukat Sinan Keskin ise konut fiyatlarının reel anlamda gerilemesinin ana nedenini artan konut kredi faizleri ve bireysel mevduat getirisinin fazlalığına bağlarken, "Bu yıl konut piyasasında durağanlık yaşanıyor ancak 2025'te durum değişecek. Merkez Bankası'nın faiz indirimi sürecine girmesiyle, mevduat sahipleri mevduatlarını çekeceklerdir. 2025'in ikinci yarısı ve 2026'da konuta yeniden talep artışı olacağını düşünüyorum. Ayrıca, kentsel dönüşüm süreci de konut fiyatlarının artmasında katalizör görevi üstlenecektir" şeklinde konuştu.
İstanbul'da ortalama satılık konut metrekare fiyatları 38 bin 461 TL, Ankara'da 20 bin 961 TL ve İzmir'de 31 bin 818 TL olarak gerçekleşirken, Mart ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 150,4 TL oldu.
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Seçim sonrası süreçle ilgili olumsuz beklentiler ortadan kalksa da, konut talebinin düşük kalacağı ve bankacılık sektöründe konut talebini destekleyecek bir hamle gelmeyeceği beklentisi, yeni projelere başlama isteğini azaltıyor. Sektör olarak birlik olma zamanı" dedi.
Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur ise, "Artan kira fiyatları ile inşaat maliyetlerinin yükselmesi, gayrimenkul yatırımlarını olumsuz etkiliyor. Bu durum, konut sahibi olma girişimlerini zorlaştırırken, kira ödemek yerine ev sahibi olmayı tercih edenlerin sayısı da azalıyor" şeklinde konuştu.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.