genel

Konda'dan Ekonomi Anketi! Emeklilerde ve Öğrencilerde Enflasyon Beklentisi Tavan Yaptı

Emekliler ve 50 yaş üstü bireyler, enflasyon beklentilerinde en yüksek seviyeleri gösterirken, en düşük gelir gruplarında belirgin bir kötüleşme yaşanıyor

Abone Ol

Koç Üniversitesi ve KONDA Araştırma'nın gerçekleştirdiği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin (TEBA) Ağustos ayı sonuçları yayımlandı. Ağustos ayında hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi, bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek yüzde 113 seviyesinde kaldı. Aynı ankette, hanehalkının yılsonu enflasyon beklentisi ise ağustos ayında 3 puan artarak yüzde 96'ya ulaştı.

Ağustos 2025'e kadar olan 12 aylık süreçte, enflasyon beklentisi yüzde 100'den yüzde 101'e yükseldi. TEBA anketine göre, yıllık enflasyon beklentisi sabit kalırken, yıl sonu ve 12 ay sonrasına yönelik beklentilerde hafif bir artış kaydedilmiştir

Manşet enflasyon rakamında bir önceki aya göre 10 puanlık bir düşüş olmasına rağmen, enflasyon beklentilerinde benzer bir yumuşama olmaması, yanıtların daha çok aylık enflasyon eğilimi ve hissedilen enflasyon tarafından şekillendirildiğini düşündürmektedir.

TEBA anketinin ortaya koyduğu trendlere bakıldığında, enflasyon beklentilerinin Ağustos 2024-Aralık 2024 döneminde 17 puanlık bir düşüş yaşaması, ancak 2025'in ilk yarısında bu eğilimin hafifçe yukarı yönlü olması beklenmektedir. Yıllık enflasyon beklentisinin ortalama değeri, medyan değerinden daha yüksek olup, bu durum dağılımın sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Bu, yıllık enflasyon beklentileri yüzde 113’ten düşük olanların sayısının, daha yüksek olanlardan fazla olduğunu işaret ederken; yıl sonu ve 12 ay sonrası enflasyon tahminlerinde ortalama ve medyan değerlerin birbirine yakın olduğu ve simetrik bir dağılıma işaret ettiği görülmektedir.

Demografik verilere göre, 12 aylık dönem için hanehalkının enflasyon beklentileri, kişilerin çalışma durumlarına göre incelendiğinde, emeklilerin enflasyon beklentilerinin genel ortalamanın yaklaşık 15 puan üzerinde olduğu, öğrencilerin ise ortalamanın 13 puan altında bir beklentiye sahip olduğu görülmektedir. Emekli grubunun, geçinme zorluğu açısından en çok sıkıntı yaşayan kesim olarak öne çıktığı dikkat çekiyor.

Yaş grupları bazında yapılan analizde, yaş arttıkça 12 aylık enflasyon beklentilerinin de yükseldiği gözlenmektedir. En yüksek enflasyon beklentisine sahip 50 yaş üstü bireylerin harcamalarında eğitim ve sağlık gibi hizmet sektörlerinin daha büyük bir paya sahip olması beklenebilir. Temmuz ayında eğitim hizmetlerinde görülen %104'lük yıllık artış, 50 yaş üstü grubun enflasyon beklentilerinin diğer yaş gruplarına kıyasla daha yüksek olmasında etkili bir faktör olabilir.

Gelir durumuna göre yapılan incelemede ise, en düşük gelir grubundaki hanelerin enflasyon beklentilerinde önceki aya göre belirgin bir kötüleşme yaşanırken, üst gelir gruplarının beklentilerinde bir yakınsama gözlemlenmiştir.