genel

Koronavirüs hastalığının altı türü olabilir mi?

Abone Ol

Yakın zamanda King’s College London’da yapılan bir ön araştırmaya göre koronavirüs hastalığının altı farklı çeşidi olabileceği düşünülüyor. Bu bilgi, doktorların virüse karşı yeni ve doğru teşhisle tedavi yolları aramasında yardımcı olabilir.

Gribe benzer ancak ateşsiz: Koku kaybı, öksürük, kas, baş, boğaz ve göğüs ağrısı.

İncelemesi sürdüğü için ön araştırma sürecinde olan bu çalışma COVID-19 teşhisi konulan 1653 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar bir telefon uygulaması kullanarak belirtilerin başladığı andan itibaren tüm bilgileri uygulamaya yüklediler. Bu bilgiler doğrultusunda araştırmacılar hastalığı sınıflandırdı. Ortaya çıkan altı tür ve bunlara bağlı belirtiler şu şekilde:

Gribe benzer ve ateşli: Koku kaybı, öksürük, baş ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, ateş ve iştahsızlık.

Sindirim sistemine bağlı: Koku kaybı, iştahsızlık, ishal, baş, boğaz ve göğüs ağrısı.

Şiddetli seviye 3, karın-solunum ilgili: Baş ağrısı, koku kaybı, iştahsızlık, öksürük, ateş, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, yorgunluk, sersemlik, kas ağrısı, nefes darlığı, ishal ve karın ağrısı.

Şiddetli seviye 1, yorgunluk: Koku kaybı, öksürük, ateş, ses kısıklığı, baş ve göğüs ağrısı, yorgunluk.

Şiddetli seviye 2, sersemlik: Baş ağrısı, koku kaybı, iştahsızlık, öksürük, ateş, ses kısıklığı, boğaz, göğüs ve kas ağrısı, yorgunluk, sersemlik.

Bu belirtilerden baş ağrısı ve koku kaybı gibi bazıları bütün türlerde bulunuyor. Burada önemli olan, bu altı türün birbirinden farklı hastalıklar olarak düşülmemesi gerektiği. Hepsi aynı hastalık. Bu altı tür, COVID-19’u olan hastaların farklı belirti kümelerinin sınıflandırıldığı anlamına geliyor. Araştırmacılar, hastalarda oluşabilecek belirti ‘türlerini’ veya hastalığın şiddetini tahmin etmeye yardımcı olabilecek herhangi bir faktöre rastlamadı.

L ve S olarak ikiye ayrılıyor Bu araştırmadan bağımsız olarak, koronavirüsün farklı türleri olduğunu söyleyebiliriz. Koronavirüsler aslında geniş bir virüs ailesinin adı.

Daha önce Çin’de yapılan bir araştırmanın raporuna göre SARS-CoV-2 kendi içinde iki türe ayrılabilir, bunlar L ve S türleridir. Ancak bu iki türün gerçekten var olup olmadığı net belgelenmediği için bilim camiasında tartışmalıdır.

Koronavirüslerin üç tanesi 21’inci yüzyılda yaşanan ünlü salgın hastalıklardan sorumludur. Bunlar SARS-CoV (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu yani SARS’a sebep olan virüs), MERS-CoV (Ortadoğu solunum yolu yetersizliği sendromu yani MERS’e sebep olan virüs) ve SARS-CoV-2 (şu anki COVID-19 pandemisine sebep olan virüs) olarak sayılabilir.

Ancak bu küçük değişim hastalığın daha şiddetli hale gelmesini sağlamıyor gibi görünüyor, yine de daha çok araştırma gerekiyor.

Araştırma SARS-CoV-2’nin kendi aminoasitlerinden (proteinlerin yapıtaşı) birini değiştirdiği bir mutasyona uğradığını ortaya çıkardı. Biliminsanlarına göre G614 olarak bilinen bu değişim, virüsü daha bulaşıcı ve kişiden kişiye kolayca aktarılabilir hale getiriyor.

En azından şimdilik, başlıklardan bağımsız olarak yalnızca bir adet COVID-19 var. Farklı insanlar farklı belirtiler gösterebilir ve bunların farklı sonuçları olabilir, ancak bunun sebebi yüksek ihtimalle bireysel faktörlerden kaynaklanıyor, virüsün farklı türleri olduğu için değil.