genel

Kronik hastalıklar nelerdir? İşte kronik hastalık çeşitleri listesi

Abone Ol

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmasından bu yana tüm dünyaya yayılan corona virüs salgını korku salmaya devam ediyor. Uzmanlar corona virüse karşı alınacak önlemler arasında en önemlisinin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hijyene dikkat etmek gerektiğini vurguladı. Ülkemizde de koronavirüse karşı çeşitli tedbirler alındı. Okulların kapanması ve evden çalışma izinlerinin verilmesinden sonra İçişleri Bakanlığı'nın son yaptığı açıklamaya göre 65 yaş ve üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un son yaptığı açıklamaya göre kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların yeniden reçete düzenletmelerine gerek kalmadı. Bu durumda kronik hastaların ve yüksek risk grubunda bulunanların reçete yazdırmak için sağlık hizmeti sunucularına başvurma zorunluluğu olmayacağına işaret eden Bakan Selçuk, bu sürede ilaç ve tıbbi malzeme bedelinin de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağını belirtti. Peki hangi hastalıklar kronik hastalıklar grubuna giriyor? Kronik hastalık nedir? Hangi hastalıklar kronik hastalık olarak kabul ediliyor? İşte kronik hastalıklar listesi…

KRONİK HASTALIKLARIN ÖZELLİKLERİ Risk faktörleriyle karşılaşma ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süre çok uzun olabilir. Tam kür genellikle sağlanamaz ve genellikle orta yaşta baslar, ömür boyu sürer. Zaman zaman iyileşme dönemine girse de tekrarlar Hastanın periyodik tıbbi bakımları olmalıdır. Ekonomik yükü çok artırırlar.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI KAPSAYAN KRONİK HASTALIKLAR İŞTE KRONİK HASTALIKLAR LİSTESİ... Hipertansiyon KOAH hastalığı Şeker hastalığı Kalp/damar hastalığı

KOAH Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.

Bağışıklık sistemi düşük Kronik akciğer hastalığı Astım

KRONİK HASTALIKLAR HANGİLERİ ASTIM Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.

Böbrek Karaciğer hastalığı olanlar Ve bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullananlar

22 Mart 2020 tarihinden itibaren ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklandığı belirtildi.

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) Diyabet halk dilinde bilinen adıyla şeker hastalığı, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.

HİPERTANSİYON Yüksek tansiyon (hipertansiyon), tüm dünyada ciddi olarak insan ve toplum sağlığını tehdit eden, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açan, tehlikeli ve yaygın bir hastalıktır. Kan basıncı ile kalp damar hastalıkları arasında yakın ilişki vardır. Kan basıncı ne kadar yüksekse kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, göz ve böbrek hastalıkları gelişme riski de o kadar yüksektir.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar.

Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde durum daha da kötüdür. Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmaktadır.