genel

Lahana turşusu yediğiniz an vücudunuzda bunlar oluyor!

Abone Ol

Lahana, fermantasyon işlemi sırasında vücudu her yönden destekleyecek dost bakteriler üretir. Bu noktada lahanayı haşlanmış şekilde tüketmek yerine, turşusunu yaparak birçok faydasından yararlanabilirsiniz. Sizin için lahana turşusunun vücudunuza hiç bilmediğiniz faydalarını paylaştık. İşte fermente lahana turşusunun vücudunuza şoke olacağınız faydaları...

Lahanayı haşlarsanız içerisindeki C vitaminin çoğu yok olur. Bu vitamin kolajen üretimi için gereklidir. Daha genç görünmek istiyorsanız ve hızlı yaşlanmak istemiyorsanız lahana turşusu tüketmeye özen gösterin.

Vücudumuz sağlıklı kemik ve doku oluşumuna yardımcı olacak potasyum ile C vitaminine ihtiyaç duyar. Bu noktada lahana turşusunun önemi büyüktür. Kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum gibi mineraller içerir. Mutlaka egzersiz yapıyorsanız beslenme programınıza ekleyin.

Lahana turşusunun faydaları saymakla bitmiyor. Bunlardan ilki, daha genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Lahana turşusu yemek,haşlanmış lahana yemekten daha sağlıklıdır çünkü daha fazla C vitamini içerir.

Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda, fermente lahananın mide iltihabına karşı savaşabileceğini keşfettiler.

Lahana turşusu, sindirim sürecini kolaylaştırır ve bağırsaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar. Bilim insanları fermente lahanada bulunan laktik asidin, besin maddelerinin emilimini artırdığını bulmuşlardır.

Yağ içeriği yüksek olan besinler veya stres gibi etkenler midenin dengesini bozan en bilinen faktörlerdir. Lahana turşusunda bulunan probiyotikler, vücudun içinde yaşayan yararlı bakterileri dengeler ve sindirim sisteminize yardımcı olur.

Lahana turşusu içinde vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminize büyük katkı sunar. Finlandiya'da yapılan ilginç bir araştırma, fermente lahanaların normal faydalarına göre kanseri önlemede daha da güçlü olduğu ortaya çıktı.

Buna ek olarak lahana turşusu karaciğer ve pankreas hastalıklarından sizi korur. Lahana turşusu çok miktarda lif içerir ve kalorisi çok düşüktür. Bu bakımdan içerisindeki lif sizi gün boyutok hissetmenizi sağlar ve fazla yemenizi engeller. Bu faydalı besin içerisindeki C vitamini sayesinde egzersizsırasında yağ yakımını destekler.

K vitamini, atar damarda kalsiyum birikimlerinin çoğalmasını önleyerek sizi kalp hastalıklarına karşı korur. Vücuda potasyum sağlar ve sinir fonksiyonu,kas kasılmalarına yardımcı olur. Kalp çarpıntısının önüne geçer.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre D ve K vitamini kombinasyonunun kan basıncı ile ilişkili olduğunu, hipertansiyon gelişiminde önemli rol oynayabileceği bulunmuştur. Bu nedenle lahana turşusu yemek kalp sağlığınızı korumak için birebirdir.

Fermente lahana turşusunun bilinmeyen faydalarından sonra bu mükemmel sağlık deposu besini evinizde yapmaya ne dersiniz? Yapımı çok kolay olan fermente lahana turşusu tarifi için işte malzemeler... Malzemeler: 1 adet orta boy beyaz lahana, 6-7 adet tane karabiber, 1,5 yemek kaşığı deniz tuzu, 2 adet defne yaprağı, 1 yemek kaşığı kimyon tohumu.

Nasıl yapılır? Lahanayı iyice yıkayın ve göbek kısmını alın. Dört eşit parçaya bölün ve ince ince kesin. Kesilen lahanaları geniş bir kaba alıp, üzerine tuzu ekleyin ve ovmaya başlayın. Lahananın bolca suyu çıkana kadar ezin ve ovun. İyice suyu çıkan lahanaların içerisine baharatları da ekleyin. Kullanacağınız kavanozu önceden mutlaka kaynar su ile sterilize etmiş olun.

İlk 24 saat içinde taşa veya kavonaza ara ara bastırarak lahanaları sıkıştırıp sulanmalarına yardımcı olur. Eğer 1 günün sonunda yeterli su birikmemişse, içme suyunu kaynatın, soğutun ve üzerine bir miktar ekleyin. 1 hafta boyunca oda sıcaklığında ama çok sıcak bir yer olmasın, güneş almayan bir yerde, mümkünse karanlıkta bu şekilde bekletin.

Daha sonra lahanaları kavanoza sıkışık bir şekilde doldurun. Ancak kavanozu ağzına kadar doldurmayın. Sterilize edilmiş bir taş veya daha küçük bir kavanoz yardımıyla bastırarak, lahananaların büyük kavanozun dibine iyice sıkışmasını ve suyunun üzerine çıkmasını sağlayın. Büyük kavanozun ağız kısmını lastikte sabitleyin.

Bu arada beyaz baloncuklar oluşmaya başlayacak ve bu sağlıklı fermantasyonun belirtileri olacak. 1 haftanın sonunda kavanozun kapağını kapatarak, buzdolabına alın. 1 hafta da buzdolabında fermente olan lahanalar yemeye hazır olacaktır. Buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz