genel

Mangalda et pişirirken 15 santim kuralına dikkat edin!

Abone Ol

1-31 Mart Kolorektal kanser farkındalık ayı... Dünya çapında her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolorektal kanser tanısı koyuluyor. 500 bin hasta kolorektal kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.

Kolon kanserleri erkekte ve kadında eşit oranda ve 3. sıklıkta görülen kanser türüdür.

Beslenme, kolon kanserinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle Batı tipi diyet kanser ihtimalini arttırır.

Kolon kanserinin oluşmasında hayvansal yağların tüketiminin etkili olduğu araştırmalar sonucu saptanmıştır.

Kolon kanserine yakalanmada hayvansal yağların tüketiminin etkili olduğu gerçeği ortadayken, sizler için yaz aylarında ailece yapmaktan keyif alınan aktivitelerin başında gelen mangalda, dikkat etmeniz gereken pişirme kuralları sıraladık.

Mangal yaparken nelere dikkat edilmeli, et pişirme konusunda hangi kurallara uyulmalı işte bilmeniz gerekenler...

Kömür miktarını iyi ayarlayın Mangal yapmaya başlamadan önce ilk olarak kömürler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzey alanından sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdır.

- Yüksek ısıya ulaşmadan pişirmeye başlamayın Mangal ızgarası, ’yüksek ısı’ ile pişirme yöntemidir. Kömürlerin üzerini ince bir kül tabakası kaplayıp, içlerinden kor ateş göründüğünde, doğru ısıya ulaşılmış demektir.

- Izgara teli temiz olsun Izgara teline yapışmış eski yemek kalıntıları olmamalıdır. Eğer ızgara teliniz kirli ise, pişireceğiniz yiyecekler tele yapışacaktır. Bu nedenle mangaldan önce ya da sonra ızgara teli her daim temiz olmalıdır.

- Pişirme süresine dikkat edin Özellikle etler ne çok yanmış, ne de az pişmiş olmalıdır. İsli, dumanlı, fazla kömürleşmiş döner veya mangal etlerinden uzak durulmalıdır

- 15 santim kuralı önemli! Mangal ile et arasında 15 santim olmalı ve etin mangalda fazla kalması kanserojen madde oluşmasını sağladığı için dikkat edilmelidir. Belirtilerin ciddiye alınması, gerekli tahlil ve yaşam değişikliklerinin dikkat edilmesi kolon kanseri riskini yarı yarıya azaltabiliyor.

- Etleriniz pişerken üzerine yağ veya sos sürün Et ya da tavuğun daha farklı bir lezzet vermesi için farklı karışımlarla bunları marine etmek iyi fikir olabilir. Ayrıca, etler pişerken bunları arada sırada bir fırça kullanarak zeytinyağıyla yağlamak ve hatta üzerlerine marine karışımından ara sıra sürmek gerekir.

- Kalın etleri kapalı kapak ile pişirin Bu yöntemle kalın etleri pişirmek istediğinizde, mangalın kapağını kapalı olarak pişirmelisiniz. Kapağı her açışınızda pişirme sürenize 5-10 dakika daha ekleneceğini unutmayın.

- Etleri piştikten sonra birkaç dakika dinlendirin Pişme sırasında etlerin suları etin orta yerinde toplanır. Bunları kesme tahtası üzerinde bir-iki dakika dinlendirdikten sonra servis yaparsanız, bu suların etin tüm iç dokularına yeniden dağılmış olmalarını sağlarsınız ki bu da lezzeti ziyadesiyle artırır.