genel

Memur ve Emekli İçin 2025 Zam Senaryoları: Dört Farklı Seçenek Masada

TÜİK'in ağustos ayı enflasyon verileriyle memur ve emeklilerin 2025 Ocak zammına yönelik ilk oranlar netleşirken, dört olası senaryo belirlendi

Abone Ol

TÜİK'in ağustos ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarının ilk ikisi belli oldu. Bu konuda 4 farklı senaryo gündemde

Ağustos ayında enflasyon, TÜİK verilerine göre aylık yüzde 2,47, yıllık ise yüzde 51,97 olarak gerçekleşti. Memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı oluşabilmesi için ise yüzde 3,99 oranında daha enflasyon artışı gerekiyor. Şu anki hesaplamalara göre, sadece 7. Dönem Toplu Sözleşme'deki yüzde 6’lık zam ilave edilecek.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 3,32, ağustos ayında ise yüzde 2,47 oranında enflasyon farkı almaya hak kazandı. Bu zam oranları, Ocak 2025’te maaşlara yansıyacak ve her ay açıklanan enflasyon oranları birikimli olarak hesaplanacak.

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da alacaklar. 2025 yılının ilk zammı, ocak ayında toplu sözleşme kapsamında yapılacak. Ağustos sonu itibarıyla zam oranı yüzde 5,78’i aşmış durumda, ancak net rakam eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verileriyle netleşecek.

Ocak ayında memur ve memur emeklileri yüzde 15 toplu sözleşme zammı da alacak. 6 aylık enflasyon tahminlerine göre emekli maaşlarına yapılacak zam için dört farklı senaryo öne çıkıyor:

Eğer enflasyon yüzde 38 olursa, emeklilerin alacağı zam farkı yüzde 10,63 olacak.

Enflasyon yüzde 40’a çıkarsa, zam farkı yüzde 12,24 olarak hesaplanacak.

Enflasyon yüzde 42 olursa, emeklilere verilecek zam oranı yüzde 13,85 olacak.

Enflasyon yüzde 43,31’e ulaşırsa, zam farkı yüzde 14,90 olacak.