genel

Merakla bekleniyor! Asgari ücret kaç lira artacak?

Asgari ücret temmuz zammı gerçekleşmesi durumunda 2022 asgari ücret yeniden belirlenecek. Peki, ara zam sonrası asgari ücret ne kadar olacak, asgari ücret kaç lira artacak? Hürriyet ekonomi yazarı Ahmet Karabıyık konu ile ilgili görüşlerini köşesine taşıdı:

Abone Ol

Şimdiden ikinci altı ay için iyileştirme yapacağını açıklayan işletmeler de oldu. Birçok işletme ise ücret iyileştirmesi için ‘asgari ücrette yapılacak artışı’ bekliyor. İkinci altı aya ilişkin açıklanacak yeni asgari ücret, yüksek ücretlilere yapılacak iyileştirme için de gösterge olacaktır.

Asgari ücret artışının resmen yapılıp yapılmayacağı konusunda ise taraflar kararlı... İşçi, işveren ve hükümet... Tüm taraflar ilk altı aylık enflasyonun yarattığı tahribatı azaltmak için asgari ücrete artış gerektiğini belirtiyorlar.

Yukarıdaki tabloda 4 farklı olası asgari ücret için; ‘net ücret’, ‘brüt ücret’ ve ‘işveren maliyeti’ kalemleri görülebilir.

ÖRNEK HESAPLAMA Örneğin; asgari ücret net 5 bin 750 lira olarak açıklanırsa, bu ücrete karşılık işverenin üstleneceği maliyet 7 bin 949 lira olarak gerçekleşecek. Net ücretteki artış (1.497 TL) bu durumda yüzde 35 olarak gerçekleşmiş olacak. Brüt ücret (6 bin 765 lira) üzerinden kesilecek sigorta primleri (1.015 TL) sonrası net ücret 5 bin 750 lira olarak kesinleşmiş olacak. 2022 Ocak ayından itibaren asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesilmediğinden, brüt ücretten yalnızca işçi sigorta primleri (SGK primi ve işsizlik sigortası primi) kesilerek net ücret hesaplanacak.

İNŞAAT TEŞVİKİ SİSTEME TAKILDI Yatırım teşvik sahibi firmalara 7394 Sayılı Kanun’la yeni bir imkân tanındı. Yatırımcı firmalar önceden; yalnız makine teçhizatlarını KDV’siz olarak tedarik edebilirlerken, artık inşaat yatırımlarını da KDV’siz olarak temin edebilecekler. Böylece yatırımcılara kesilen faturalarda KDV yer almayacak. KDV Kanunu’ndaki değişiklik (Geçici Madde 37) 15 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Uygulamayı tarif eden KDV Tebliği (No:42) ise 28 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet teslimleri için, 01 Mayıs 2022- 31 Aralık 2025 tarihleri arasında KDV hesaplanmayacak. Mevzuat tarafı tamamlanmış olsa da, halen inşaat yatırımı yapan firmalara kesilen faturalar KDV’siz düzenlenemiyor. Çünkü tebliğde; ilgili bilgilerin sisteme girileceğinden ve vergi dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra elektronik olarak sisteme girilen mal ve hizmetle sınırlı olmak üzere ‘istisna belgesi’ verileceğinden bahsediliyor.

Ancak henüz bu sistem kullanıma açılmış değil. İlgili yatırımcılar vergi dairelerine aksaklığı anlatmış olsalar da şu anda sisteme giriş yapamıyorlar. Mal/hizmet faturası kesecek işletme için de, faturayı kayıtlarına alacak yatırımcı işletme için de, mevzuatın uygulanamaması en başta finansal yükler getiriyor. İşletmeler, sistemin birkaç gün içinde aktif hale getirilerek mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.