genel

Muzdan bile daha fazla potasyum içeren 7 yiyecek

Abone Ol

Potasyum, vücudun sıvı dengesini kontrol etme, kas-sinir sistemini doğru şekilde yürütme gibi çok önemli görevlere sahiptir.

Genellikle potasyum oranı en yüksek olan besin muz olarak bilinir. 1 orta boy muzda ortalama 358 mg potasyum bulunur. Ancak muzdan bile daha fazla potasyum içeren besinler de vardır. Peki, bu besinler nelerdir?

1. Avokado Avokado, lif ve sağlıklı yağlarla dolu bir meyvedir. Avokadonun yarısı günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 10'unu içerir. Bu da bir muzdan daha fazlasıdır.Ayrıca avokado doku ve tat bakımından harika bir meyvedir. Bu yüzden hangi yiyecekle yan yana gelirse, o lezzeti daha çok ön plana çıkarır.

2. Tatlı patates Tatlı patates göz ve cilt sağlığını koruyan A vitamini açısından zengindir. Ayrıca kalp sağlığına yararlı liflerle doludur. Bir orta boy tatlı patates, günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 12'sini içerir. Bu harika besini yağsız bir proteinle tüketirseniz, gün boyu enerjik hissedersiniz.

3. Ispanak Ispanak düşük kalorilidir, lif bakımından yüksektir ve folik asitle doludur. Ayrıca göz sağlığını destekleyen lutein ve zeaksantin bakımından da zengindir.3 su bardağı ıspanak, günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 12'sini karşılar. Hafif tadı olan ıspanağı, dengeli ve sağlıklı bir yemek için salatalarınıza veya çorbalarınıza kolayca ekleyebilirsiniz.

4. Karpuz Karpuz, kanser riskini azaltan antioksidanlarla dolu bir meyvedir. Ek olarak, bir karpuzun 1/8'i günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 14'ünü karşılar. 10 Ayrıca A vitamini, C vitamini ve lif bakımından zengindir. İçerisindeki C vitamini daha parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar.

5. Kuru fasulye Beyaz, siyah veya soya fasulyesi yalnızca bitki bazlı protein ve lif açısından zengin değildir. Aynı zamanda 1 su bardağı kadarı potasyum ihtiyacınızın yüzde 14 ila 18'ini karşılar. 12 İnanılmaz derecede çok yönlü bir sebze olan kuru fasulyeyi salatanıza, çorbanıza veya yumurta üzerine kolayca ekleyerek tüketebilirsiniz.

6. Kayısı Kuru kayısı, günlük potasyum ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 10'unu içeren lezzetli bir atıştırmalıktır. Kuru ya da yaş kayısıyı kuruyemişlerle tüketirseniz vücutta daha fazla etkisini görürsünüz. 14 Özellikle egzersiz sırasında ya da hareket halindeyken veya canınız tatlı çektiğinde kolaylıkla tüketebilirsiniz.

7. Nar Nar, kalp sağlığına iyi gelen, antioksidanlar ve çok sayıda lif içeren tatlı bir meyvedir. Günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 14'ünden fazlasını karşılar. İster bütün olarak yiyin, ister bir salataya ekleyin, isterseniz de meyve suyu olarak tüketerek tüm yararlarından faydalanabilirsiniz.