genel

ÖĞRETMENLER NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİYOR?

Abone Ol

Devlet memurlarından gerekli şartları taşıyanların istedikleri zaman emekliye ayrılmaları mümkün olabilmekte, ancak özel düzenlemelerle emeklilik için ilave şartların arandığı haller de söz konusu olabilmektedir.

Memurlar, sosyal güvenlik bakımından tabi oldukları özel kanunların hükümleri çerçevesinde aranan şartları taşımaları durumunda, emekliye ayrılabilmektedirler.

Örneğin, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, emeklilik hakkı elde edebilmek için gereken yaş ve hizmet süresi şartlarını belirlemiştir. Ancak, 5434 sayılı Kanuna tabi olup gerekli yaş ve hizmet süresi şartını taşımalarına rağmen, istedikleri zaman emekliye ayrılamayan memurlar da vardır.

Öğretmenlerin durumu 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede;

**Öğretmenlerin emeklilik işlemlerinin Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılacağına,

**Öğretmenler hakkında bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesinin, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunanların sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunmasına ve emekliliğin MEB tarafından uygun görülmesi ne bağlı olacağına hükmedilmiştir.

Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev yapan öğretmenlerin istedikleri zaman emekli olması durumu her zaman mümkün olamamaktadır.

Öte yandan, öğretmenlerin emekli olmasına getirilen bu sınırlamanın, norm fazlası öğretmenler ile alanında il sınırları içinde norm fazlası öğretmen bulunan öğretmenler hakkında geçerli olmayacağını; bu durumda olan öğretmenlerin diğer şartları taşımaları halinde emekli olmak için Haziran veya Temmuz ayını beklemelerine gerek olmayacağını düşünmekteyiz.

Güncel OHAL döneminde emeklilik 15 Temmuz 2016 tarihinde terör örgütünün darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında alınan bazı tedbirleri düzenleyen 673 sayılı KHK, çalışanların emeklilik taleplerine kurumları tarafından bir ay içinde onay verilmesi zorunluluğunun olağanüstü hal süresince uyulmayabileceğini hükme bağladı.

Buna göre, uygulanmakta olan OHAL süresince öğretmenlerin emeklilik talepleri kurumları tarafından onaylanmayabilecek.