genel

Öğünlerinize ekleyebileceğiniz sağlıklı yağlar

Abone Ol

Bazı yağlı yiyeceklerin aslında sağlığınıza faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Birçok kişi yağın sadece vücuda "kilo aldıran" zararlı bir madde olduğunu düşünüyor. Ancak günümüzde bu bilginin yanlış olduğunu kanıtlayacak pek çok araştırma yapıldı. Sonuç olarak vücudumuz için doğru yağları tüketmek sağlığımız açısından oldukça faydalı. Neden mi? Sağlıklı yağlar kilo vermenize, yemeğinize ekleyerek veya öğününüzü daha sağlıklı hale çevirmeye ve sizi uzun süre tok tutmaya yardımcı olur. Peki, öğünlerinize ekleyebileceğiniz ve sizi uzun süre tok tutacak en sağlıklı yağlı yiyecekler neler?

Kuru yemiş Kuru yemişler sadece sağlıklı yağlar açısından zengin değildir, aynı zamanda bitki bazlı büyük bir protein kaynağıdır. Bunun dışında E vitamini ve magnezyum deposudur.Araştırmalar, düzenli olarak kuru yemiş tüketenlerde obezite ve kalp hastalığı gelişme riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. En fazla tüketmeniz gereken kuru yemişler ise ceviz, badem ve macadamia fıstığıdır.

Zeytinyağı Çoğu kişi zeytinyağını çok sevse de aynı oranda yoğun tadını beğenmeyenler de var. Ancak zeytinyağı sağlığımız açısından harika bir kaynaktır.İster yemek pişirirken ister sos olarak kullanacağınız zeytinyağı, omega-3 ve antioksidan deposudur. Bu da güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu anlamına gelir.

Avokado Günümüzde popülerliği artan yiyeceklerden biri olan avokado, harika bir sağlıklı yağ kaynağıdır. Ayrıca lif bakımından zengindir.Araştırmalar, avokadonun kolesterol üzerinde iyileştirici etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle öğününüze mutlaka ekleyin.

Bitter çikolata Bitter çikolata yerken vücudunuza sadece sağlıklı yağlar değil, aynı zamanda potasyum ve kalsiyum da alırsınız.Bazı araştırmalara göre düzenli olarak bitter çikolata tüketmek, kalp hastalığı riskini azaltıyor.

Tofu Tofu peyniri, sağlık açısından harika bir yağ kaynağı ve sodyum oranı düşük olan bitki bazlı bir proteindir. Ayrıca günlük kalsiyum ihtiyacınızın yaklaşık dörtte birini karşılar.Tofu, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir. Ayrıca dışarıdan satın almak yerine evde kolayca yapabileceğiniz birçok tarifi bulunur.

Yağlı balıklar Somon, alabalık, uskumru ve sardalya gibi balıklar sağlıklı yağlar açısından zengindir ve lezzetlidir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri ve protein bakımından da zengindir.Araştırmalar, düzenli olarak yağlı balık tüketenlerin kalp hastalığı ve depresyon riskinin daha az olduğunu gösteriyor.