genel

Okul çağındaki çocuklarda beslenmenin önemi neler?

Okul çağındaki çocuklarda beslenmenin önemi gelişimlerine etki eden inkar edilemez bir gerçek.Peki hangi besinler bu gelişime katkı sağlıyor? Tüketilen besinlerin önemi neler?

Abone Ol

Çocukların kas, kemik ve diğer organların gelişiminin devam ettiği okul çağında, çocukların yeterli besine ulaşması önemli. Çünkü bu dönemde fiziksel etkinliklerinin de son derece aktif olmasıyla, yakılan enerji miktarı da artıyor. Bir diğer yandan okul çağında ailelerinin korunaklı yuvalarından çıkan çocuklar için, bağışıklığın korunması önem kazanırken fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimleri bu dönemde şekilleniyor. Daha da önemlisi, okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıkları, gelecekteki sağlıklarını da etkilyor.

Okul öncesi dönemlerde çoğu alışkanlık ve rutinleri ebeveynlerin kontrolünde olan çocuklar, okul hayatlarının başlamasıyla korunaklı yuvalarından çıkıyor ve dış dünya ile tanışıyor. Sosyal çevrenin de etkisiyle değişen beslenme alışkanlıkları, fiziksel ve zihinsel gelişimi hızlanan okul dönemi çocuklarının bağışıklık sistemi üzerinde etki ediyor. Özellikle beslenme alışkanlıkları üzerindeki değişimin gözlemlendiği bu süreçte dengesiz beslenme ve besin değeri düşük abur cuburların tüketilmesi, pek çok problemi beraberinde getirebiliyor. Kas, kemik ve diğer organların gelişiminin devam ettiği bu süreçte, çocukların yeterli besine ulaşması, fiziksel etkinliklerinin de son derece aktif olmasıyla, yakılan enerji miktarı da artıyor. Dolayısıyla doğru beslenme, öğünlerin atlanmaması ve günlük vitamin ihtiyacının eksiksiz olarak alınmasının önemi artıyor.

Tıbbi Farmakoloji Uzmanı Dr. Burçak Deniz Dedeoğlu, çocukluk döneminde düzenli ve dengeli beslenmenin, normalden düşük veya yüksek kilo, kansızlık, vitamin eksikliği, kemik gelişimi problemleri, diş çürükleri ve bağışıklık problemlerinin önlenmesinde rol oynadığını belirtiyor. Doğru ve yeterli beslenme erişkinlik dönemindeki sağlık durumunu etkileyeceği gibi, okula uyum, ders başarısı ve öğrenme motivasyonu üzerinde de doğrudan etki ediyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, çörek otunun eski çağlardan beri kullanılan bir şifalı bitki olduğunu belirtiyor... Çörek otunun alerjik rinit, egzama ve astım gibi alerjik hastalıkların tedavisinde çok faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, "özellikle bahar aylarında artan burun akıntısı, göz kaşıntısı ve yaşarması gibi alerji semptomlarını azaltmak için çörek otunu yanınızdan ayırmayın" diyor. Buna göre çörek otu destekli balık yağı gibi ürünler çocuklardaki alerjik semptomları azaltmaya yardımcı olabilirken, tıpta "dokosaheksaenoik asit" olarak geçen bir omega 3 yağ asidi DHA da çocukların beyin fonksiyonlarının gelişimini olumu yönde etkiliyor. Ayrıca çocukların günlük beslenmesinde mutlaka yer alması gereken C vitamini kaynakları da bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor. Yine çocuğun vitamin B12, B6, C ve selenyum ve çinko gibi vitamin ve minerallerde yana zengin beslenmesi, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor.