genel

Okullarla ilgili yeni korona kararı! Bir ilde artık yasak...

Abone Ol

Gelen son dakika haberine göre, Sağlık Bakanlığı 'Türkiye Covid- 19 Hasta Tablosu' verilerini paylaştı. Son 24 saatte yapılan 139 bin 429 testte, 13 bin 215 vaka ile 767 koronavirüs hastası tespit edildi. Yaşamını yitiren 64 kişi ile toplam can kaybı 29 bin 94'e yükseldi. Verilere göre, haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen Kovid-19 vaka sayısı 314,15'e yükselen bir ilde ise İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından okullarla ilgili önemli bir karar alındı. İşte koronavirüs salgını ile ilgili son dakika gelişmesinin tüm detayları...

Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nca duyurulan 'Türkiye Covid- 19 Hasta Tablosu'na göre son 24 saatte yapılan 139 bin 429 testte 13 bin 215 vaka, 767 hasta tespit edildi. Virüs nedeniyle 64 kişi hayatını kaybederken, 8 bin 106 kişi de iyileşti. Son verilerle toplam test sayısı 34 milyon 262 bin 280, toplam vaka sayısı 2 milyon 793 bin 632, toplam vefat sayısı 29 bin 94, toplam ağır hasta sayısı 1239, toplam iyileşen hasta sayısı ise 2 milyon 632 bin 30 oldu.

Son dakika haberine göre, Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunun Vali Ömer Karaömeroğlu başkanlığında toplandığı belirtildi. Kurul toplantısında, kent genelinde salgınla mücadele kapsamında bazı ek tedbirlerin alındığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlimiz genelinde binaların önü ve girişlerinde iki veya daha fazla kişinin bir arada oturarak ya da ayakta durarak sohbet etmesi, çay ve sigara içilmesi gibi sosyal mesafenin ihlal edildiği kalabalığa sebep olabilecek ayaküstü sohbetlerin yapılmaması için, Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından gerekli uyarıcı bilgilendirmenin yapılmasına karar verilmiştir.

Kurulumuzca ayrıca il ve ilçe girişlerinde 24 saat süreyle HES kodu sorgulaması yapılmasına, öğrencilerin de okulda bulundukları süre içinde okul dışına çıkmamaları karara bağlanmıştır."

Açıklamada ayrıca, vaka sayılarının azaltılmasına yönelik kent genelinde ilgili kuruluşlarca çeşitli yöntemlerle bilgilendirmeler yapılmasına ve kolluk kuvvetlerince denetimlerin sıklaştırılmasına karar verildiği kaydedildi.

Tabloda haftalık oranlar ise hastalarda zatürre oranı yüzde 3,8, yatak doluluk oranı yüzde 51,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 62,4, solunum cihazına bağlı (ventilatör) doluluk oranı yüzde 31, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 şeklinde yer aldı.

Açıklamada, kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince para cezası verileceğine işaret edildi. Aykırılık durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç tekil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildiği kaydedildi.

VALİLİK AÇIKLADI! YENİ KARAR Öte yandan koronavirüs vaka sayılarındaki artış ile dikkat çeken Giresun'da 100 metrekarenin üzerindeki iş yerlerine girişlerde HES kodu sorgulanacak. Giresun Valiliği, 100 metrekarenin üzerindeki tüm iş yerleri, işletme, fabrika ve benzeri yerlere girişlerde HES kodu sorgulanması yapılacağını bildirdi.

'KENDİ POLİSİNİZ OLUN' Bu arada Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, kentte koronavirüs vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek, "Vaka sayıları artıyor. Lütfen kendi polisiniz olun" diyerek uyarıda bulundu. Koronavirüs haritasında yüksek risk grubunda turuncu renkte olan Kocaeli'de 100 binde 99.18 olan vaka sayısı 112.25'e yükseldi.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz vaka sayısının artması nedeniyle sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Vali Yavuz, "Sevgili Kocaelili kardeşlerim, Valilik olarak 1 milyon 65 bin denetim gerçekleştirdik. Kamu çalışanlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Bu esnada Covid-19'a yakalanan iki polisimiz hayatını kaybetti. Özetle vaka sayıları artıyor. Lütfen kendi polisiniz olun" ifadelerini kullanarak uyarıda bulundu.

BELEDİYE BAŞKANI POZİTİF ÇIKTI Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığını duyurdu. Eroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Değerli hemşerilerim, yaptırdığım Kovid-19 testimin pozitif olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun, Vali Enver Ünlü başkanlığında toplandığı belirtildi. İl genelinde 100 metrekare üzerinde bulunan tüm iş yerleri, işletme, fabrika ve benzeri yerlere girişlerde çalışan, müşteri ayrımı yapılmaksızın HES kodu sorgulaması yapılmasına karar verildiği ifade edilen açıklamada, HES kodu yüksek riskli ve riskli olan kişilerin kolluk kuvvetlerine bildirileceği aktarıldı.

SOKAK KARANTİNAYA ALINDI Manisa'nın Akhisar ilçesi kırsal Kayalıoğlu Mahallesi'ndeki sokakta ise 25 kişinin koronavirüs testinin pozitifi çıkması ardından yerleşim 10 gün süreyle karantinaya alındı. Akhisar Kaymakamlığı Hıfzıssıhha Kurulu, kırsal Kayalıoğlu Mahallesi'nde bir sokağı karantinaya aldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

KARADENİZ'DE MUTANT VİRÜS ALARMI Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı güncel vaka sayısı haritasına göre 27 Şubat- 5 Mart 2021 tarihleri arasında nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü iller arasında yer alan Rize'de ise sokaklardaki insan yoğunluğu sürüyor.

"İlçemiz Kayalıoğlu Mahallesi Bağlarbaşı sokakta ikamet eden 25 kişinin Covid-19 test pozitifliği saptanması ve diğer vatandaşlara da bulaşması üzerine salgının yayılımının önüne geçmek ve toplum sağlığını korumak amacıyla karantina uygulanma şartları çerçevesinde sokağın 8 Mart 2021 tarihi saat 17:00'den itibaren 10 gün süreyle karantinaya alınmasına karar verilmiştir."

Hamdolsun şu an için sağlığım yerinde olup, evde istirahat halindeyim. Bu vesileyle geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkür eder, bütün hastalarımıza Allah'tan acil şifalar dilerim." ifadesini kullandı.

YÜKSEK RİSKLİ İLDE SEVİNDİREN GELİŞME Koronavirüs haritasında yüksek risk grubunu temsil eden turuncu renkte yer alan Bolu'da ise alınan tedbirlerle birlikte koronavirüs vaka sayıları 100 binde 83.10'dan, 68.30'a düştü. Böylece vaka sayılarının en fazla düştüğü illerden biri olan kentte bu durum vatandaşları sevindirdi.

Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kazım Şahin, "Bölgemizde mutant virüs bulaşları sürüyor. Bulaştırıcılığı fazla olduğu için de maske, mesafe, temizliğe daha fazla dikkat etmemiz gerekecek" dedi.

Çok yüksek riskli illerin yer aldığı Karadeniz Bölgesinde 'kırmızı kategorideki iller arasında yer alan Rizede geçen hafta 213,10 olan vaka sayısı 208,21e düşse de sokaklarda artan kalabalık endişe veriyor. Kentte son 1 haftada pandemi kurallarına uymayan 495 kişiye 1 milyon 53 bin 450 TL idari para cezası uygulanırken, uzmanlar kurallara uyulması çağrısını yineliyor.

'AŞI BİTENE KADAR VİRÜSTEN KURTULAMAYACAĞIZ' Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı, RTEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kazım Şahin, "Karadeniz illerinin çoğunun hala kırmızı tabloda yer aldığını belirterek "Biz vatandaş olarak azami dikkat göstermemiz gerekiyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına kesinlikle riayet etmemiz lazım.

MUTANT VİRÜS BULAŞLARI DEVAM EDİYOR Doç. Dr. Şahin, "Bölgemizde mutant virüs bulaşları devam ediyor. Bulaştırıcılığı fazla olduğu için de maske, mesafe, temizliğe daha fazla dikkat etmemiz gerekecek. İnsanlar halen daha işin ciddiyetinin farkında değil.

Bolu'da tespit edilen koronavirüs vaka sayısı azaldı. Geçen ayın sonunda 100 binde 83.10'ları gören vaka sayıları mart ayının başında 68.30'a kadar düştü. Kısa sürede azalan vakalarla Bolu en fazla vaka sayısının azaldığı illerden biri oldu. Kentte vakaların hızlı şekilde azalması vatandaşları sevindirdi.

Vaka sayıları birdenbire düşmeyecektir. Yavaş yavaş düşüş eğilimi gösterecektir. Onu da önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ben yaklaşık 11 yıl önce Rize'ye geldim, bu süre içerisinde pek çok arkadaşım, dostum oldu. Ne yazık ki bu pandemi sürecinde birçok arkadaşımı kaybettim. Onun için vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum.

Sevdiklerinizi ve sevenlerinizi kendinizden mahrum etmeyin. Konulan kurallara uyalım toplum içerisine fazla girmeyelim. Aile küçükleri büyükleri hep bir arada olmak görüşmek istiyoruz ama bunu azami dikkat ölçüsünde yapmalıyız. Yoksa aşılama tamamlanıp bitinceye kadar virüs belasından kurtulacağımız yok" dedi.

Ailelerini gidip ziyaret ediyorlar, hafta sonu kısıtlamaları için köylere çıkıyorlar, büyükleri ile görüşüyorlar. Sanki şehirden uzaklaşınca her şey serbestmiş gibi yaşantılarına devam ettikleri için ister istemez bulaş oluyor" ifadelerini kullandı.

'HERKES DİKKAT EDİYOR'DHA'ya konuşan Sefa Diker, "Bolu'da herkes sağlıklı. Herkes itina ile görevini yapıyor. Bolu düşük riskli iller arasına girer. Burada herkes kendine özen göstererek mesafeye, temizliğe dikkat ediyor. Kendimden pay biçerek, Bolu'da vaka sayılarının düşeceğine inanıyorum" dedi.

Hikmet Özay ise, "İnsanlar dışarıya çıkmazlarsa vakalar düşer. Uzun zamandır bugün ilk defa dışarı çıktım ve dikkat ediyorum" diye konuştu. Mustafa Erişmiş, Bolu halkının büyük çoğunluğunun kurallara uyduğunu ifade ederek, "Eğer kurallara uymaya devam ederlerse, Bolunun düşük riskli iller arasına gireceğini düşünüyorum" dedi. Şerafettin Yüceer ise, "Bizim Bolu kurallara uyar. Dışarıdan gelen misafirlerin getirdiğini düşünüyorum virüsü. Bunların gitmesi, Bolu'da vaka sayılarını düşürmüştür. Bundan kaynaklandığını düşünüyorum. 'DIŞARIDAN GELENLER DİKKAT ETMİYOR' Bolular dikkat ediyorlar. Dışardan gelenler dikkat etmiyorlar. Bolu, düşük riskli iller arasına girmelidir. Turuncudan maviye dönmeli Bolu" diye konuştu. Harun İdekov da, "Bir haftada Boluda iyi düşüş yaşandı. Bizim burada turizm yerlerimiz var; Abant, Gölcük, Yedigöller, Kartalkaya gibi. Misafirlerin buradaki yoğunluğunun bitmesi ile vaka sayıların düşmesini normal buluyorum" dedi. Nuray Dikmen ise, "Düşmesi çok iyi. Keşke daha fazla düşse. Bolu dikkat ediyor. Kurallara uymalıyız. 10 gündür çıkmamıştım. Bolu düşük riskli iller grubuna girer. Bolu'da herkes dikkat ediyor. Kurallara uymazsak sonumuz kötü olur" diye konuştu.