genel

Örümcek Korkusu Yok, Keşif Var! Antalya'da Ortaya Çıkan 8 Yeni Türle Tanışın.

Antalya'da yapılan araştırmada keşfedilen 8 yeni örümcek türü, endemik özellikleri ve sınırlı dağılımlarıyla dikkat çekiyor.

Abone Ol

Antalya'da yapılan örümcek araştırması, Kadir Boğaç Kunt'un liderliğinde gerçekleşti. 2009-2017 yılları arasında 79 farklı istasyondan toplamda 879 Harpactein örümcek örneği incelendi. Dasumia ve Harpactea cinslerine ait 8 yeni örümcek türü keşfedildi.

Bu türlerin tamamı endemik ve dağılımları oldukça sınırlı. Özellikle Harpactea bilecenoglui, sadece Alanya Kalesi ve çevresinde görülüyor.

Araştırmacı Kunt, örümceklerin zehirli olup olmadığı konusuna da değindi. Dünya genelinde 52 bin örümcek türü bulunurken, bunların çoğu zehir bezine sahiptir, ancak insanlar için tıbbi önem taşıyanların sayısı çok azdır.

Keşfedilen yeni türler de zehir taşısa da, insanlara zarar verebilecek düzeyde değiller. Kunt, Antalya'nın eşsiz doğasının, araştırmanın önemli bir noktası olduğunu vurgulayarak, ekosistemdeki rolünü önemli buluyor.

Harpactea örümceklerin genel özellikleri arasında serbest dolaşan ve geceleri avlanan türler olmaları bulunuyor. Ekosistem için kilit bir rol oynadıkları belirtiliyor, örneğin yılda 400-800 milyon ton böceği avladıkları biliniyor.

Yeni keşfedilen Harpactea örümceklerin ise toprak faunasını düzenlemede önemli bir eleman olduğu vurgulanıyor.