genel

Otomobil Fiyatlarında Büyük Düşüş! Fiyatlar Düşerken Kalite Artıyormuş

Araba almak isteyen milyonlarca vatandaş için güzel haber var. Pandemi sonrası otomobil sektöründe yaşanan değişiklikler, 2024 itibarıyla sıfır ve ikinci el araç alıcılarına büyük fırsatlar sunuyor. Döviz kurunun yükselmesine rağmen, sıfır ve ikinci el araba fiyatları geriliyor. Sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulunarak, araba alacaklara son durum hakkında bilgi verdi. Özellikle ikinci el elektrikli araç alacak vatandaşlara, batarya sağlığı konusunda önemli uyarılar yapıldı.

Abone Ol

Pandemi döneminde otomobil sektörü büyük dalgalanmalar yaşadı, ancak şimdi ticaret bakanlığının aldığı önlemler ve dönüşüm başladı. Özellikle ikinci el araç alırken daha önce dikkat edilen konuların yanı sıra, elektrikli araçlarda batarya sağlığının da önemli olduğu vurgulandı. Oto Ekspertiz Genel Müdürü Emre Öztürk, “İkinci el elektrikli araç alacaklar mutlaka batarya sağlığına dikkat etmeli, çünkü bu durum araç performansını doğrudan etkiliyor” dedi.

Batarya sağlığının araç performansı ve değerini etkilediğini belirten Öztürk, “İkinci el elektrikli araç alırken, aracın batarya durumu ve SOH (State of Health- Sağlık Durumu) değeri, alım kararının en kritik unsurları olarak karşımıza çıkıyor.”

İkinci el elektrikli otomobil alacaklara tavsiyelerde bulunan Öztürk, “Elektrikli araçların bataryaları, zamanla kapasitelerinin bir kısmını kaybediyor. Bu da aracın genel performansını doğrudan olumsuz olarak etkiliyor. Bugün ikinci el elektrikli otomobil alacak bir vatandaşın mutlaka SOH değerinin yüksek olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Bu durum, bataryanın sağlıklı olduğunu ve aracın beklenen performansı sunabileceğini gösteriyor. Bizim amacımız da bu farkındalığı artırarak, tüm bayilerimizde gerçekleştirdiğimiz testlerle alıcıların mağdur olmalarının önüne geçmek. Araçların durumunu detaylı olarak analiz ediyor ve raporluyoruz” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, oto galerici Murat Gök, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Tüm araç segmentlerinde fiyatlar düştü. Segmentlere göre bu düşüş farklılık gösterdi; bazı araçlarda yüzde 15, bazılarında ise yüzde 20 oranında bir fiyat düşüşü yaşandı.

Ayrıca ilan verme süreçleri zorlaştığı için bu da fiyatları olumsuz etkiledi. Krediye erişim de biraz zorlaştı.

Mevduat faizleri yüksek ve insanlar artık arabayı yatırım aracı olarak görmüyorlar, paralarını farklı şekillerde değerlendiriyorlar

Liste fiyatlarının üzerine ek ücret talep eden bayiler veya kaparoyu alıp teslimatı uzun vadeli erteleyen sıfır araç satıcıları şimdi hemen teslimatlı ve kredili kampanyalar düzenliyorlar, bu da fiyatları aşağı çekiyor." dedi