genel

Polen alerjisine karşı rahat etmek için alınabilecek önlemler

Abone Ol

Polen alerjisi nedir? Polen alerjisi, ağaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden etrafa yayılan bazı polenlere bağışıklık sisteminin aşırı bir tepki vermesi sonucu oluşur. Bu polenlerde bulunan bazı proteinleri zararlı bir istilacı olarak gören bağışıklık sistemi bir mücadeleye girişir ve bu mücadelenin sonucunda alerjik reaksiyon ortaya çıkar.

Polen alerjisi ne zaman başlar?? Polen alerjileri genellikle bahar ayında başlar. Ancak diğer aylarda da polenlerini etrafa yayan bitkiler vardır ve bu bitkilerin polenleri de duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bazı kişiler polen alerjisinden belirli mevsimlerde etkilenirken bazı kişiler ise yıl boyunca etkilenir ve belirtileri yaşayabilir.

Alerji sezonu daha erken başlayabilir çünkü... Alerji hastaları polen sorunlarına yabancı değildir. Ancak şimdi iklim değişikliği nedeniyle polen mevsimi daha uzun sürüyor ve her zamankinden daha erken başlıyor. Daha yüksek sıcaklıklar çiçeklerin daha erken çiçek açmasına neden olurken daha yüksek karbondioksit seviyeleri de daha fazla polen üretilmesine neden olur.

Polen, yüzlerce kilometre yol kat edebilir, değişen hava koşulları ve değişen tür dağılımlarıyla insanların "yeni" polen türlerine yani vücudun alışkın olmadığı polene maruz kalması mümkün hale gelir.

Polen, yüzlerce kilometre yol kat edebilir, değişen hava koşulları ve değişen tür dağılımlarıyla insanların "yeni" polen türlerine yani vücudun alışkın olmadığı polene maruz kalması mümkün hale gelir.

Polen alerjisinin belirtileri nelerdir? Polen alerjisi olan kişilerde belirtiler değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde polen alerjisi günlük hayatı etkileyecek boyutlara ulaşabilir. Polen alerjisinin tipik belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

Sulu mukuslu burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, hapşırma -Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, tahriş,-Ağız ve boğazda yanma, kaşıntı, -Kaşıntılı kulak kanalları, -Kuru öksürük (özellikle geceleri), hırıltılı solunum, nefes almada güçlük (astım), -Atopik dermatitin kötüleşmesi, nadir durumlarda kurdeşen, kızarıklık, -Yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrısı.