genel

Ramazan Alışverişinde Zam Şoku! İşte Fiyatı Artan Ürünler

Ramazan öncesi, bazı gıda ürünlerinde fiyat artışı yaşandı. Kuru incir, zeytinyağı, kuru kayısı, sivri biber gibi ürünlerde belirgin fiyat artışları görüldü.

Abone Ol

Şemsi Bayraktar, yazılı bir açıklamada, ramazan öncesi üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini değerlendirdi. Bayraktar, ramazan boyunca üretici ve market fiyatları arasındaki farkı izleyeceklerini belirtti ve şu bilgileri paylaştı:

Geçen yıl ile bu yıl kıyaslandığında, markette 38 üründe fiyat artışı ve bir üründe fiyat düşüşü yaşandı. En yüksek fiyat artışı yüzde 195 ile kuru incirde görüldü. Kuru incirdeki fiyat artışını yüzde 171,5 ile zeytinyağı, yüzde 149,3 ile kuru kayısı, yüzde 148,2 ile sivri biber izledi. Marketlerde fiyatı düşen tek ürün ise yüzde 11,6 ile kuru soğandı.

Üreticide ise 27 üründe fiyat artışı ve 4 üründe fiyat gerilemesi görüldü. En fazla fiyat düşüşü yüzde 38,2 ile limonda yaşandı. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 34,8 ile kuru soğan, yüzde 7,3 ile salatalık, yüzde 3,4 ile kabak izledi. En fazla fiyat artışı ise yüzde 242,2 ile zeytinyağında yaşandı. Zeytinyağındaki fiyat artışını yüzde 199,1 ile marul, yüzde 186 ile elma, yüzde 178,3 ile karnabahar izledi.

Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artışın temel nedeninin girdi ve işçilik maliyetlerindeki artışlar olduğunu belirtti. Ayrıca, lojistik, depolama ve üretim düşüklüğünün de fiyatlardaki artışı etkilediğini vurguladı.

Et fiyatlarındaki artışlara da değinen Bayraktar, süt fiyatlarının düşük kalması nedeniyle anaç hayvanların kesime gitmesinin et fiyatlarındaki artışta etkili olduğunu ifade etti. Geçen yıl ramazan öncesine göre dana karkas fiyatının yüzde 83, kuzu karkas fiyatının yüzde 139 arttığını belirtirken, marketlerde dana kuşbaşı fiyatının yüzde 94, kuzu kuşbaşı fiyatının ise yüzde 127,5 arttığını paylaştı. Bu artışların temel nedeninin hayvan sayısının azalması ve et arzındaki düşüş olduğunu dile getiren Bayraktar, bu durumun piyasada spekülatif hareketlere neden olduğunu da vurguladı.

Bayraktar, maliyetlerin gerekçe gösterilerek marketler arasında aynı marka ürünler ve et ürünlerinin farklı fiyatlarla satıldığına dikkat çekti. Dana kuşbaşında yüzde 69,5, tereyağında yüzde 40,2, kuzu kuşbaşında yüzde 38,4, bütün tavukta yüzde 23,3, yoğurtta yüzde 8,4, bitkisel ürünlerde ise yeşil mercimekte yüzde 25,2, pirinçte yüzde 13,7, nohutta yüzde 5,6'ya varan değişimler tespit edildiğini açıkladı.

Ramazan gibi yoğun alışveriş dönemlerinde marketlerin çeşitli kampanyalar yaptığına işaret eden Bayraktar, tüketicilerin kampanyalı ürünleri daha ucuza alırken, diğer ürünleri yüksek fiyatlarla aldığını belirtti. Tüketicilere marketler arasındaki fiyat farklarını göz önünde bulundurmaları ve alışveriş öncesinde fiyat araştırması yapmaları gerektiğini tavsiye etti.

Bayraktar, bazı satıcıların maliyetleri bahane ederek sürekli fiyat artışı yaptıklarını ve bu durumun enflasyonu artırdığını vurguladı. Tüketicileri kandırmak için aynı fiyata gramaj düşürme hileleri, farklı marketlerde aynı ürünün farklı fiyatlara satılması gibi yöntemlerin kullanıldığını belirtti. Bu durumun fırsatçılık enflasyonunun önemli nedenleri arasında olduğunu ifade etti. Gıda ürünlerinde tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini ve hükümetin fırsatçılara göz açtırmaması gerektiğini dile getirdi.