genel

Renault 5, Uygun Fiyatıyla Türkiye'de Otomobil Severleri Bekliyor! İşte Fiyatı ve Özellikleri

Renault, retro tasarımıyla dikkat çeken elektrikli modeli Renault 5'i Türkiye'de satışa sunmaya hazırlanıyor ve model, Clio'dan daha uygun fiyatlarla piyasaya çıkacak

Abone Ol

Renault, ikonik modeli Renault 5 E-Tech'i Türkiye'de satışa sunmaya hazırlanıyor ve bu modelin Clio'dan daha uygun bir fiyatla piyasada olacağı bildiriliyor.

Yeni Renault 5, Şubat ayında Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılmasının ardından, İngiltere yollarında kamuflajsız olarak görüntülendi. Plakasız bir şekilde görülen araç, İngiltere'de test edildiği anlamına geliyor.

Renault, "Renaulution" adı verilen bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu süreçte, yakında yeniden piyasaya çıkacak Renault 4'ün yanı sıra Megane, Scenic ve Twingo gibi önemli modellerin yanı sıra 2024'te merakla beklenen Renault 5'in de elektrikli versiyonu geliştiriliyor.

Görüntülenen araç metalik koyu mavi rengine sahip; ancak Renault 5, beyaz, siyah, metalik yeşil ve cesur sarı gibi farklı renk seçenekleriyle de sunulacak.

Retro tasarımı ile dikkat çeken Renault 5'in, Cenevre'de tanıtılan prototip ile neredeyse aynı olduğu görülüyor. Bu model, Renault'un geleceğin klasiklerini yaratma hedefinin bir parçası olarak geçmiş mirasını kullanıyor.

Konsept modelin tıknaz oranları ve beş kapılı gövdesi, birkaç küçük değişiklikle korunmuş. 18 inçlik jantları ve kısa dingil mesafesi, üretim versiyonunun görünümünü güçlendiriyor. Ayrıca, farlar, araca daha çekici bir görünüm kazandırmak ve Manga çizgi roman karakterlerine gönderme yapmak için tasarlanmış; araca yaklaşırken içerideki LED'lerle "göz kırpma" özelliği de bulunuyor.

Renault 5'in retro görünümü, kaput üzerinde hava girişine benzeyen bir detayla destekleniyor; ancak bu bir elektrikli otomobil olduğu için bu tasarım unsuru gereksiz. Bunun yerine, şarj bilgilerini gösteren küçük bir ekran yer alıyor. Böylece otomobilin tasarımına estetik katkıda bulunmasının yanı sıra işlevsellik de sağlanıyor.

Ön kapılarda geleneksel kapı kolları kullanılırken, arka kapı kolları gizlenmiş şekilde tasarlanmış. Bu özellik, otomobilin orijinal üç kapılı Renault 5'e benzerliğini artırırken pratik bir beş kapılı yapı sunuyor. Arka tarafta Renault rozeti bulunmazken, yalnızca sağ arka kısımda bir '5' logosu yer alıyor; bu da araca benzersiz bir hava katıyor. Alıcılar için farklı stillerde 18 inçlik jant seçenekleri ve ek kişiselleştirme imkanları da sunulacak.

Yeni Renault 5, Renault Clio ve Renault Captur'un teknolojisini kullanacak ve yalnızca elektrikli otomobiller için tasarlanan AmpR Small platformuna dayalı olacak. Bu, retro görünümde bir Clio'dan daha fazlasını ifade ediyor. Modelin uzunluğu 3,92 metre olup, bu da çoğu geleneksel elektrikli süperminiden daha kısa olmasını sağlıyor.

Renault 5, iki batarya seçeneğiyle gelecek ve İngiltere'deki alıcılara 120 hp ve 150 hp motor çıkışlı versiyonlar sunulacak. 150 beygirlik model, 0-100 km/sa hızlanmasını sadece 8 saniyede tamamlayabiliyor. Menzil ise batarya boyutuna bağlı olarak 300 ila 410 kilometre arasında değişecek.

Renault 5, Fransa'da 25 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla sipariş verilmeye açıldı. Piyasaya çıkış tarihine gelince, 2024 Cenevre Otomobil Fuarı'ndaki tanıtımın ardından 2025'in başlarında otomobillerin İngiltere'ye ulaşması bekleniyor.

Türkiye'de de satışa sunulması büyük ihtimalle gerçekleşecek, ancak kesin tarih henüz açıklanmadı. Renault yetkilileri, Renault 5'in 15 yıla kadar uzun bir ömre sahip olacağını ve birkaç yıl içinde büyük bir makyaj yerine her yıl düzenli güncellemeler alacağını belirtti.