genel

Resmen bugün başladı! Tüm Türkiye'de artık zorunlu

Abone Ol

Aralık ayı itibariyle zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasıyla Edirne'de polis ekipleri harekete geçti.Türkiye genelinde 1 Aralık itibariyle zorunlu kış lastiği uygulaması başladı. Edirne'de de ticari araçlarda kış lastiği denetimi yapıldı. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması kapsamında Edirne İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri denetim gerçekleştirildi.“Rahat bir şekilde trafiğe çıkabiliyoruz”

Kış lastiğini taktıklarını belirten Taksi Şoförü Metin Karaoğlu, “Yolcu taşıdığımız için kış gelmeden lastik değişimini yapmış olduk. Rahat bir şekilde yolculuk yapabiliyoruz ve trafiğe çıkabiliyoruz. Bir an önce herkes kış lastiğini taktırmalı. Sağlık ve can güvenliği için bu geçerli bir önlemdir” dedi.

Polis ekipleri araçları tek tek durdurup, kontrol ettikleri lastiklerde ölçüm yaptı. Kar lastiği olmayan ticari araçlara 846 lira ceza uygulandı.Sürücülerin çoğunluğunun kış lastiği taktırdığı görüldü.Ekipler aracında kış lastiği bulunan sürücülere teşekkür ederken lastik değişimi yaptırmayanlara da uyarıda bulundu.

Ulaşımda 43 ilin geçiş güzergahındaki kilit kavşak Kırıkkale’de, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği denetimi yapıldı.

Türkiye genelinde ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması bugün itibariyle başladı. Kış mevsimine girilmesiyle birlikte 81 ilde şehirler arası şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması gereken kış lastiği denetimleri yapıldı. Bugün itibariyle başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle ekipler, Ulaşımda 43 ilin geçiş güzergahındaki kilit kavşak Kırıkkale’de, kış lastiği denetimlerini gerçekleştirdi. Ekipler, güzergahtan geçen otobüs, tır, ticari taksi ve toplu taşıma araçlarının lastikleri tek tek kontrol etti.

Kurala uymayan araçların sürücülerine 846 lira ceza kesilecek. Kış lastiği takmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2022 itibariyle güncellenecek. Kış lastiği değiştirme ücreti ise 80 ila 150 liradan arasında değişiyor.

Van’dan Ankara’ya yolcu taşıyan Mahmut Dağlı, “Özel bir seyahatte çalışıyorum. Kış lastiği taktığımız zaman genellikle hayatımız yüzde 100 garantidedir. Kaymaz frenler dört dörtlük olur. Herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Denetim amirlerimizden trafik polislerimizden de çok memnunuz. Onların koltuğu altında gidip geliyoruz. Lastiklerimizi de kontrol ediyorlar. Herhangi bir sıkıntımız yok” dedi.Abdullah Doğan ise, “Herkesin kurala uymasını isterim. Kar lastiği hayat kurtarır. Sadece kendileri için söylemiyorlar. Bizim için söylüyorlar onlar. Kar lastiği olması bence iyi. Kış lastiği Daha çok kaymasını engelliyor. Aracın durmasını sağlıyor” ifadesini kullandı.

Uzun ve çetin kış şartlarının etkili olduğu Van’da, bugün itibariyle ‘zorunlu kış lastiği uygulaması’ başladı.Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Aralık tarihi itibariyle başladı. Yüksek yola tutunma, yolu kavrama gücü, daha az kaza yapma riski ve çok daha güvenli bir sürüş sağlama özelliği bulunan kış lastikleri, hem hayati hem de maddi açıdan önem arz ediyor. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmadığını ifade eden uzmanlar, can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerektiğini söyledi.

Oto lastik ustalarından Yusuf Sancak, “Kış lastiklerinin şu an takılması şart. 1 Aralık zorunlu kış lastiği uygulaması başladı. Özellikle ticari araçların yola çıkmadan kış lastiği takması gerekiyor. Bununla birlikte hususi araçların da kışlık lastik takması şart. Ticari araçlarda dört lastik zorunlu. Hususi araçlar da 2 yerine dört kışlık lastik takarsa iyi olur. 1 Aralık’ın gelmesiyle bizde yoğunluk iyi bir düzeyde başladı. Ticari araçların çoğu bugün lastiklerini takmaya başladılar” dedi.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı trafik ekipleri, yük ve yolcu taşıyan araçlar için getirilen zorunlu kış lastiği uygulaması kapsamında denetim gerçekleştirdi. Kuzey Marmara Otoyolu Fenertepe Gişe mevkiinde gerçekleştirilen denetimlerde lastiklerin dış derinliği ölçüldü.

Türkiye genelinde ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması bugün başladı. İstanbul İl Jandarma Komutanlığına bağlı trafik ekipleri, Kuzey Marmara Otoyolu Fenertepe Gişe mevkiinde yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlara yönelik kış lastiği denetimi yaptı. Jandarma trafik ekipleri, kış mevsimiyle birlikte kar, yağmur ve buzlanma gibi hava koşulları nedeniyle ulaşımda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı düzenlenen denetimde, lastiklerin diş derinliği ölçüldü. Ekipler, sürücüleri trafik kuralları ve can güvenliği konusunda hem bilgilendirdirdi hem de hazırladıkları broşürleri dağıttı.