genel

Simpsons kehanetleri ne kadar gerçek? O kehanetler gerçek mi oluyor? Dünyanın konuştuğu dizide..

Abone Ol

Simpsons ailesini bilmeyen yoktur. Yayın hayatına 1989 yılında başlayıp günümüzde kadar gelen bu çizgi dizi hakkında sosyal medyada türlü türlü tevatürler dolaşıyor. Bazıları dizinin gerçekten gelecekte olacakları doğru tahmin edebildiğine inanıyor. Peki bu iddialar gerçekler mi? Gelin biraz bu konuya Molatik olalım...

Corona virüs iddiası doğru mu? Simpsons’ın bir bölümünde Çin’den gelen bir paketten Amerika'ya Corona virüs bulaşıyor iddiası uzun süre gündemdeydi. Çoğu insan ortalıkta dolaşan bu kareyi gördükten sonra virüsün insan yapımı olduğuna bile inanmaya başlamıştı. Oysa bu kare gerçeklik değeri taşımıyor. Aslında dizinin o bölümünde kargo Çin’den değil, Japonya’dan geliyor. Ayrıca hastalığın adı da Corona olarak değil Osaka virüsü olarak geçiyor. Anlayacağınız üzere bu kare fotomontaj. Bölümün yayımlandığı dönemlerde yaşanan hantavirüs salgını senaristlere ilham kaynağı olmuş olmalı.

İç savaşı tahmin edebildi mi? Yine başka bir bölümde dizinin Suriye iç savaşını tahmin ettiği iddia ediliyor. Aslında bakarsanız bununla ilgili internette sağlıklı kaynaklar bulmak zor. Sadece kulaktan dolma bilgiler üzerine haberler yapılmış. Hiçbir kaynağı ya da aslı yok. Ama 90’larda yaşanan Amerika – Irak olaylarını düşünürsek Suriye’de de yakın zamanda böyle bir şey olabileceğini tahmin etmek çokta zor gözükmüyor.

Trump’ın başkan seçileceğini nasıl bildi? Herkes dizinin yine olağanüstü bir öngörü ile Trump’ın başkan seçileceğini tahmin ettiğini söylüyor. Sizleri üzmek istemem ama ne yazık ki bu yanlış bir bilgi. 2000 yılında yayımladığı iddia edilen bu bölümler, aslında Trump’ın adaylığını ilanının 3 hafta sonrasında yayımlanmış bölümler. Yani zaten gündemde olan bir şey diziye taşınıyor.

Küre sahnesi 14 yıl önceden mi bilindi? Kral Selman, Sisi ve Trump’ın bu karesinin yine önceden bilindiği de iddia edilmişti. Ama bu da yanlış bir iddia. Bu fotoğraf Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinden 5 gün sonra yayımlanmış bir klipte geçiyor. Yani önceden tahmin etme falan yok.

11 Eylül göndermesi tesadüf mü? 11 Eylül saldırıları tahmini hakkında yine Suriye iç savaşında olduğu gibi kesin ve net bilgilere ulaşmak oldukça güç. Fazlasıyla siyasi gönderme ve figürlerin olduğu Simpsons’ın bu bölümü saldırıdan sonra yayınlamış olma ihtimalini ben daha yüksek görüyorum.

Hawking’in ölüm tarihini bilebildi mi? 1999’da yayımlandığı iddia edilen bu bölümde ünlü fizikçi Stephen Hawking’in Albert Einstein’la aynı gün öleceği tahmini yapıldığı söyleniyor. Ama bunun doğru olup olmadığını anlamak bir Google araması yeterli. Gerçeğinde Hawking’in ölümü, Einstein’ın doğum yıl dönümüne denk gelmiş oluyor. Ama insanlar ilgi çekici olduğu için yalan olana inanmak istiyorlar.

Trump’tan sonra başkan kim olacak? Simpson’ın yine bir bölümünde Trump’tan sonra Lisa Simpson görevi devralıyor. Bu durum da acaba Trump’tan sonra yeni başkanın bir kadın mı olacağı sorusunu akıllara getiriyor. Trump'ın son seçimdeki rakibinin Hilary Clinton olduğu düşünülünce bu tahminin tutma olasılığını yüksek görüyorum ben. Ama ileride ne olacağını elbette zaman gösterecek.

O zamanlar Apple var mıydı? Simpsons’ın 1994’te yayımlandığı iddia edilen bir bölümünde gözlere Apple logosu çarpıyor. İnsanlar bunun nasıl tahmin edebileceğini düşünürken biraz araştırma yapsalardı, şirketin 1976 senesinde kurulduğunu ve o dönemlerde teknoloji piyasasında olduğunu öğrenebilirlerdi. Ne yazık ki gördüğümüz her şeye direk inanıyoruz.

Tom Hanks’ın hasta olacağını tutturdu mu? Bu sefer 2007 yılında yayımladığı iddia edilen bir bölümde Tom Hanks dizide ziyaretçi oyuncu olarak rol alıyor. Kendini karantinaya aldığını söylediği iddia edilse de iddia gerçeği yansıtmıyor. Repliğinde ‘’Beni görürseniz yalnız bırakın’’ demiş olması bazı komplo sever insanları bu iddiaya teşvik ediyor. Hanks sözlerinde açık ve bariz bir şekilde karantinaya alındığını veya hasta olduğunu söylemiyor.

Trump ölecek mi? Son olarak dizinin bir sahnesinde Amerikan başkanı Trump’ı tabutun içerisinde görüyoruz. Bu iddianın gerçek olup olmayacağını elbette bilemeyiz. Başkan’ın Corona virüs kaptığı iddiaları ortalıkta çok dolaşırken bu kare oldukça konuşulmuştu. Bence diziye sadece eğlence gözüyle bakmak toplumların akıl sağlığı içinde en faydalısı.