genel

Sosyal Yardım Alanlara SGK'dan Müjde! 2.250 TL Bayram Yardımı Yatacak

Dul, Yetim, Ölüm Aylığı, Emekli... Türkiye'de emeklilerin büyük bir sabırsızlıkla beklediği bayram ikramiyeleri, bu yılın ilk yarısında ödenecekleri tarihlerle gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın duyurusuna göre, emekli bayram ikramiyelerinin hesaplara yatırılmaya başlandığı 2 Nisan'da başladı. Ayrıca, ikramiye ödemeleri, ölüm aylığı alanların hesaplarına da yapılmaktadır.

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde SGK tarafından ölüm aylığı alanlar için promosyon müjdesi de verilmişti. Peki, sosyal yardım alanlara yapılacak destekler neler? Kimler bu desteklerden yararlanabilecek? İşte detaylar...

Dul ve yetimler için bayram ikramiyesi miktarları şu şekilde belirlendi: Emekli maaşının yüzde 75'ini hak edenlere 2250 lira, yüzde 50'sini hak edenlere 1500 lira, yüzde 25'ini hak edenlere ise 750 lira ödeme yapılacak.

Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alanlara 1.500 lira ikramiye, yüzde 75 hisse oranında ölüm aylığı alanlara ise 2.250 lira ödenecek. Yetim aylığı alanlara ve yüzde 25 hisse oranında aylık alana ise 750 lira ikramiye yatırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyeleriyle ilgili takvimi sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Işıkhan'ın paylaştığı takvime göre, maaşlarını her ayın 17 ve 18'inde alan 4a kapsamındaki emeklilerin bayram ikramiyeleri 2 Nisan'da yatırılacak. Daha sonra maaş ödemelerini farklı tarihlerde alanların hesaplarında ikramiyeler 3, 4 ve 5 Nisan tarihlerinde görülecek.

4C kapsamındaki emeklilerden her ayın 1'inde maaşlarını alanlara da 2 Nisan'da bayram ikramiyeleri yatırılmaya başlanacak. Ödemelerin tamamlanması için ise 5 Nisan'a kadar süre veriliyor.

SGK'nın açıklamasına göre, ölüm aylığı alanlar için 5 bin lira promosyon ödemesi yapılmaktadır.

Ölüm aylığı, vefat eden sigortalının eşine, çocuklarına ve anne-babasına bağlanan bir aylıktır. Bu aylığı alabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir.

Ölüm aylığına hak kazanabilmek için sigortalının en az 1800 gün prim ödemiş olması veya en az 5 yıl sigortalı olup toplamda 900 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Ayrıca, malullük veya yaşlılık aylığı alanların vefat etmesi durumunda, hak sahipleri ölüm aylığına başvurabilirler.

Ölüm aylığı, vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve ebeveynleri gibi yakınlarına bağlanır. Bu aylık, ailelerin maddi yükünü hafifletmeye yardımcı olur.

Bayram ikramiyelerinden SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin yanı sıra dul ve yetim maaşı alanlar, yaşlılık parası alanlar, şampiyon sporcular, şehit yakınları, gaziler, terörden zarar gören sivil vatandaşlar ve güvenlik korucuları da yararlanabilir.

Bayram ikramiyelerinden Aile Destek Paketi ve evde bakım yardımı alanlar faydalanamaz.