genel

Sözleşmeli personellerden flaş talep!

Yüz binlerce sözleşmeli personel kadroya geçmek için bekliyor. Sözleşmeli personelin kadro talep etmesindeki en önemli husus iş güvencesi. Çünkü sözleşmeli personel yıllık hizmet sözleşmeleriyle istihdam ediliyor. Sözleşme yenilenmezse açıkta kalıyor. Kadrolu devlet personeliyle aynı odayı paylaşıp aynı işi yapan sözleşmeliler kendilerine de iş güvencesi sağlanmasını istiyor.

Abone Ol

Memurlar aday olarak göreve başlıyor ve en erken 1 yıl, en geç 2 yıl içinde adaylık sürecini tamamladıktan sonra asil memur olarak atanıyorlar. Kadroya atandıktan sonra kadrolu olarak çalışma hayatını devam ettiriyor. İstifa, emeklilik, vefat gibi nedenler veya memuriyet görevinden çıkarmayı gerektirir fiil veya eylemde bulunmamaları halinde memuriyetleri devam ediyor.

Yani iş güvenceleri var. Sözleşmeli personel ise yıllık hizmet sözleşmesi ile istihdam ediliyor. Emeklilik, hizmetlerine gerek kalmaması veya yenilenmemesi, kendisinin sözleşmeyi feshetmesi, işe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birinin sonradan kaybedilmesi ve son olarak vefatı halinde sözleşmesi sona eriyor.

MALİ HAKLAR DA FARKLILAŞIYOR Posta gazetesinden Ekrem Sarısu'nun yazısına göre; memur ile sözleşmeli personelin ücret, mali, sosyal ve diğer özlük hakkı gibi birçok hakkı farklı. Bu da kamu kurum ve kuruluşlarında aynı yerde aynı görevde bulunan aynı işi yapan ancak kadrolu veya sözleşmeli olarak farklı statüye sahip çalışanların gerek özlük, gerekse mali hakları yönünden ayrıma tabi tutulmalarına yol açıyor. Bu da sözleşmeli personeli sürekli kadroya geçme arzu ve isteği içinde bırakıyor.

EŞ DURUMUNDAN DOLAYI Sözleşmeli personelin eş durumuna bağlı olarak vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması hallerinde aynı kurum içinde yer değiştirme hakkı bulunuyor.

SAĞLIK NEDENİYLE Personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi şartıyla, sağlık nedeniyle mazeretleri devam ettiği sürece eş durumundan kurum içinde yer değiştirme hakkı bulunuyor.

VERİMLİLİĞİ ARTIYOR Kamu kurumları arasında nakil, yani yer değiştirme öteden beri var olan bir uygulama. Çeşitli nedenlerle kamu çalışanları çalıştığı kamu kurumundan bir başka kamu kurumuna nakil giderek, çalışmasını nakil gittiği kamu kurumunda sürdürüyor. Kurumların özel düzenlemeleri çerçevesinde, ücret farkı veya unvan yükselmesi vb. avantajlı hakların bulunması, özellikle evlilik nedeniyle aile birliğinin sağlanması, bakıma muhtaç anne veya babanın yanında bulunulması, çocuk bakımı vb. nedenlerden dolayı başka bir kamu kurumuna nakil ihtiyacı duyuluyor.

Kamu çalışanının talebi üzerine nakil işleminin gerçekleştirilerek, çalışanın ihtiyacının giderilmesi çalışanın verimliliği açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü nakle sebep olan ihtiyacı giderilen kamu çalışanının, sorununun giderilmesinin yaratacağı mutluluk verimini de artırıyor.

UYGUN KADRO VARSA… Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak görev yapan memurlar istek, muvafakat, öğrenim durumu ve kadro gibi diğer kurum değiştirme düzenlemeleri kapsamında nakil suretiyle görev yaptığı kamu kurumundan başka kamu kurumuna naklen geçebiliyor. Bu durumda memurun talebi, naklen geçmek istediği kurumda durumuna uygun kadro bulunması ile bu kurumun kabulü ve son olarak görev yaptığı kurumun muvafakati ile naklen geçiş mümkün olabiliyor.

SÖZLEŞMELİ YER DEĞİŞTİREMİYOR Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği, yani nakil hakkı bulunmuyor. Dolayısıyla şartları, ihtiyaçları ne olursa olsun, çalıştığı kurumdan bir başka kamu kurumuna nakil talebinde bulunamıyor. Sözleşmeli personelin kamu kurumları arasında nakli ancak kişinin mevcut sözleşmesinin feshi ve geçmek istediği kurumda yeniden sözleşmeli personel alımı prosedürüne göre alınması halinde mümkün oluyor.

Ancak sözleşmeli personelin, istisnalar haricinde hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilmesi de mümkün değil.

CAN GÜVENLİĞİ VE ŞEHİTLİK DURUMU Kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının can güvenliğinin tehlikeye düştüğü adli veya mülki makamlarca belgelendirilen sözleşmeli personel ile eşi vefat eden personelin kurum içi yer değişikliği talebi geçiş yapacağı birimde aynı unvan ve niteliğe haiz boş pozisyon bulunması kaydıyla yerine getirilebiliyor. Aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması halinde, eşi şehit olan personelin kurum içi yer değişiklik talebi, bir defaya mahsus olmak üzere yerine getiriliyor.